Wikimedia
Дијаспора

МЕЂУ СРПСКИМ НАРКО-ДИЛЕРИМА И ЖЕНА: Аустријанци ухапсили 20 Срба, на 11 плантажа имали 500 килограма марихуане! Адвокат тврди да им је намештено!

Пред Покрајинским судом у Бечу у току је суђење 20 држављанину Србије због узгајања, како тврди тужилаштво, 500 килограма марихуане, што је оптужба коју њихова одбрана одбацује.

Према речима једног од њихових адвоката, Славише Жежеља, суди им се без правих доказа, на основу процена и уз једног главног сведока који се у више наврата уплео у сопствене исказе, како би се криминалцима у Србији упутила порука да не долазе и баве се наркотицима у Аустрији.

О ПУТИНУ СЕ И ДАЉЕ ПРИЧА Чепурин открио Вучићу због чега је посета Србији „имала душу“

Тужилаштво терети српске држављане да су од 2016. године у Бечу и Доњој Аустрији имали 11 плантажа канабиса, да су узгајали више од пола тоне марихуане, те да су ту дрогу ставили у промет на истоку Аустрије. Тужилаштво полази од тога да се ради о криминалној банди, чије се „главе“ налазе у Србији.

У траг осумниченим Србима полиција је дошла на основу информација добијених од колега из Србије.Полиција из Србије је аустријским властима пријавила да на њиховој територији постоји екипа која се бави узгајањем марихуане, а на основу тих информација Криминалистичка служба Аустрије (БК) локализовала је и пратила више лица.

ТРАМП БИ ВОЛЕО ДА ДОЂЕ У СРБИЈУ! Амерички амбасадор открио ЈЕДНУ ОД ЖЕЉА ЛИДЕРА САД!

БК је дуже време осматрала и прислушкивала осумњичене, и након тога је добијен налог за претрес станова, на основу којих је покренута и акција хапшења 25. маја прошле године. Тужилаштво води једног 32-годишњег држављанина Србије као наводног вођу банде који је, према оптужници, одржавао контакте са шефовима у Србији и контролисао плантаже, те организовао продају марихуане и прикупљао приходе.

У његовом стану полиција је пронашла 13.600 евра у гоовини, као и сат марке Ролекс. Пред судом, он је признао делимичну кривицу, рекавши да је тек крајем 2017. и почетком 2018. био „активан“, да је био умешан у узгајање дроге на две плантаже, али не и остале.

СЕБИ ДАО „ИСТОРИЈСКО ПРАВО“ Тачи открио праве немере Приштине, тзв. Косово се спрема за нову отимачину!

Он је казао да је 70 килограма марихуане, за колико га терети тужилаштво, прецењена количина. Државни тужилац Флоријан Кранц тврди да се ради о криминалној организацији која је закупљивала просторе лажним документима, и да је у тим изнајмљеним здањима подизала плантажу канабиса, за које су ангажовани баштовани којима је обећана месечна плата до 3.000 евра.

Познати бечки адвокат Славиша Жежељ, који је експерт за кривично право, у овом процесу брани чак пет осумњичених лица, међу којима и две жене. Једна од њих жена затруднела је пред одлазак у затвор, где је родила бебу.

ПОНОВО СУ ЖЕЉНИ НАШЕ КРВИ! Амерички званичници тврде да је 2019. могућ нови војни сукоб на Балкану!

Он истиче да обе жене не могу бити кажњене, јер нису имале никакве везе са плантажама. Једна од њих је радила као чистачица код једног од осумњичених и није имала никакве додире са дрогама. „Зар би радила као чистачица за 8 евра по сату, да је била умешана у некакве послове са дрогом“, упитао је Жежељ.

Аустријске власти, каже Жежељ за Тањуг, спровеле су паушално хапшење након кратке истраге, током које нису нашли ни купце дрога, а ни конкретне доказе о количини узгајане марихуане. „У овом тренутку могу да кажем да се у истражном затвору налазе и невини људи. Надам се да ће суд да прикочи врло абициозног тужиоца који би на вишегодишње затворске казне да осуди све оптужене“, рекао је он.

УХАПШЕН ВОЗАЧ Зорана Бабића због стравичног ланчаног судара код Дољевца!

Такође каже да БК претерује са проценом узгојене дроге, јер наводе да је по биљки могуће произвести 30 грама марихуане, али је то много мање, готово за мање од пола. Поред тога, како је изнео у одбрани, не узимају у обзир да више берби није успело, пошто су биљке напале штеточине.

Жежељ указује да тужилаштво није узело у обзир да су прве бербе увек слабије, већ је паушално проценила количину на основу броја заплењених биљки.

НИШКИ ИМАМ ТРАЖИ ДА СЕ ПОЗИВ МУЈЕЗИНА НА МОЛИТВУ ЧУЈЕ И ВАН ЏАМИЈЕ КАО У НОВОМ ПАЗАРУ

Количина дроге за коју се терете осумњичени, према њему је претерана, и он сматра да тужилаштво жели овим процесом да постави пример и упути сигнал у Србију да из те земље не треба да долазе у Аустрију ако желе да се баве узгајањем дроге.

„Морамо узети у обзир да се у овом случају суди за јавност, јер је планирано, како и сам тужилац каже, да се упути у Србију тамошњим криминалцима порука да не треба да долазе у Аустрију и баве се узгајањем, продајом дроге. Једна од тврдњи тужиоца је да српски држављани долазе у Аустрију како би се бавили узгајањем и продајом дроге јер су казне наводно блаже“, казао је Жежељ.

Федерација БиХ у финансијској блокади

Он, међутим, истиче да те тврдње нису тачне јер ће главни осумњичени добити казне око седам година затвора, а они из „нижег“ круга између 2 до 3 године.

„Сви са презименом које се завршава на „ић“ генерално су тим осумњичени у овој држави, иако понекад не сасвим незаслужено када је реч о наркотицима. Али овде тужилаштво претерује“, поручио је Жежељ.

СЕРГЕЈА СВИ НАПУСТИШЕ: Побегли из ПСГ формирају нову странку

Адвокат указује да су ухапшени људи који немају везе ни са каквим мафијашким структурама, који су већ девет месеци невино у затвору. „Један део је сигурно затворен што је прекршио закон, али притворена су и лица само зато што су се дружили или неко био са њима у контакту. Истрага није била довољно детаљна, јер није доказано дело продаје дроге. Скоро сви од њих до сада нису никада били кажњавани. Имају чисте досијее, како у Аустрији, тако и Србији. Нико од њих није професионални криминалац, већ се ради о људима који су дошли да зараде паре пословима који су им нуђени“, тврди он.

Жежељ, главни адвокат оптужених, који је у задње време бранио многе осумњичене у великим судским процесима, истиче да суд мора доћи до закључка да су количине за које се терете осумњичени претеране, и да не се ради о мафијашкој структури.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Русија о изласку САД из Споразума о ракетама: Предузимамо ефикасне мере

Ухапшени нападачи на новинара у Ваљеву!

АМЕРИЧКИ АМБАСАДОР КОСНЕТ ПОСЛАО ЈАСНУ ПОРУКУ: Приштина да суспендује таксе и процени партнерство са САД!

УЖАС У НОВОМ ПАЗАРУ: За два дана покушао да силује две малолетне девојчице, док је био у кућном притвору?!

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
20°
27°
Wed
29°
Thu
30°
Fri
23°
Sat