ria.ru
Европа

Медији: Британија је спремна да плати овај износ за БРЕГЗИТ

ЛОНДОН, 6. август - Велика Британија је спремна да плати и до 40 милијарди евра за отплату својих финансијских обавеза према ЕУ, обавештава издање Телеграфа (Telegraph), позивајући се на изворе у влади.

,,Велика Британија је спремна да плати Европској унији до 36 милијарди фунти (око 40 милијарди евра) за такозвани рачун за Брегзит (Brexit). Високи званичници у влади закључују да такав предлог, који је први објавио тачну цифру, представља једини начин излажења из тренутног ћорсокака у преговорима.“ – пише издање. У исто време констатује се да ће Лондон исплатити овај износ само у случају да се ЕУ сложи да ,,размотри  регулисање финансија као део уговора о будућим односима, укључујући трговински споразум“.

У мају је британски министар за Брегзит, Дејвид Дејвис, рекао да Британија може да заврши преговоре о изласку земље из ЕУ, ако Брисел задржи захтев за исплату 100 милијарди евра. Власти ЕУ инсистирају на томе да Велика Британија пре Брегзита мора да испуни постојеће финансијске обавезе, које је раније узела на себе, у оквиру чланства у унији. Према писању медија, овај износ може се кретати од 60 до 100 милијарди евра. Међутим, ,,рачун за излазак из ЕУ“ још увек нису саопштили Великој Британији.

,,Знамо какав да је њихов став 60 милијарди евра, али стварни резултат је 50. Наша (укупна сума) је ближа 30 милијарди евра, али оптимална зона је 40 милијарди, чак и ако читава јавност и политичари још нису то схватили.“ – Телеграф цитира један од извора.

Други извор је потврдио да је коначна цена Брегзита ,,30-40 милијарди евра“. Према трећем извору, британски премијер Тереза Меј размишља о износу ,,већем од 33 милијарди евра“.

Извор: Говори Србија

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

УПОЗОРЕЊЕ МЕТЕОРОЛОГА: Паклену врућину ноћас смењују олује и град

Русија и Кина изнеле стратегију за решавање кризе на Корејском полуострву, САД се противе

(ВИДЕО) Порука једног ЗАГРЕПЧАНИНА СРБИМА – Или ће Срби научити да мисле српски или ће нестати

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
28°
30°
Wed
31°
Thu
25°
Fri
24°
Sat