Извор: wikipedia.org
Америка Блиски исток Свет

Матис за дипломатско решење сиријске кризе – али против Асада

Џејмс Матис, амерички министар одбране, заложио се за дипломатско решење сиријског конфликта, у тренутку када САД и њени савезници размишљају о будућности те земље, после распада Исламске државе. Ипак, супротстављање легитимној власти председника Башара ал Асада и даље је лајтмотив америчке политике према овој напаћеној земљи.

Матис, који се обратио новинарима по доласку у Хелсинки, рекао је да је, према сазнањима обавештајних служби о броју предатих џихадиста или који су дезертирали или повређени, Исламска држава у фази распадања.

Амерички министар је рекао да подржава мировне преговоре под окриљем УН који се одвијају паралелно са преговорима у Астани под окриљем Русије, Турске и Ирана.

„Желимо да се реши конфликт дипломатским путем и да обезбедимо да мањине, без обзира које су у питању, не буду под влашћу председника Сирије Башара ел Асада“, додао је Матис. Ово је међутим прилично нејасна изјава када се има у виду да је једини мултикултурални део Сирије управо онај под влашћу председника Асада – у њему једни до других живе сунити, шиити, хришћани свих могућих деноминација, алавити и други – док су делови под контролом опозиционих снага углавном очишћени од свих несунита.

Борба против Исламске државе у Сирији још није завршена, али су џихадисти претрпели низ стратешких пораза након којих су изгубили највећи део територија коју су заузели 2014. године.

Матис се налази у Финској, где ће током недеље разговарати с регионалним савезницима и партнерима НАТО-а о питањима безбедности.

Извор: Говори Србија, Бета, Н1

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Ердоган покренуо пројекат градње Опере у Истанбулу

Нападач у Тексасу бивши припадник оружаних снага САД

Почела модернизација нових „мигова“ на Батајници

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
29°
29°
Fri
30°
Sat
27°
Sun
26°
Mon