Регион

„Маршом одбране“ одата почаст страдалима у одбрани Источне Илиџе

"Маршом одбране" демобилисани српски борци и становници Војковића, Грлице и Крупца, одали су почаст страдалима 4. августа 1992. године у одбрани ових насеља Источне Илиџе.

У одбрани ових насеља од напада муслиманских снага из Храснице и Соколовић колоније почетком августа 1992. године погинуло је седам припадника Друге сарајевске бригаде Војске Републике Српске.

Под српским барјаком данас су марширали стари и млади. Живи сећање на херојску одбрану насеља тадашњег Српског Сарајева. Борци се сећају да су у првим данима августа 1992. години од најезде бројнијег непријатеља само бранили своја вековна огњишта.

– Ми смо били борци који нису нападали, само смо бранили своја огњишта – каже Милан Међо, бивши припадик Осмог одреда Специјелне бригаде Полиције Републике Српске.

Борци из Војковића, Грлице и Крупца успели су да обране своје домове. Да нису доживели би судбину многих сарајевских Срба над којима су почињени стравични злочини за које нико није одговарао, подсећају из Борачке организације „Илиџански борац“.

– Храбри људи, Војковћани, Грличани, људи из Крупца су одбранили ове просторе. Њима нико није дошао са стране, него су ранили своју земљу у своје куће – каже Горан Шеховац, председник Председништва ове организације.

„Марш одбране Војковићи-Илињача“ организован је како би и млади добили прилику да из прве руке сазнају истину о дешавањима у пролеће 1992. године.

Димитрије Ђевић, ученик Економске школе из Источне Илиџе каже да је поносан учешћем у „Маршу одбране“, наглашавајући да никада не смемо да заборавимо оне који су живот дали како бисмо ми данас живели у слободи.

Учесници „Марша одбране“ кренули су испред цркве у Војковићима и стигли до брда Илињача, где је одржан историјски час. Ово је први догађај у оквиру манифестације „4.август да се не заборави“.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: СМЕТА МУ СРПСКА ЗАСТАВА: Сорошев геј активиста хоће да нам мења заставу! (ФОТО)

Извор: РТРС

Оставите коментар