,,Невидљиви" бомбардер Б-2, извор: pixabay.com
Америка Свет

Мање од половине америчких бомбардера оперативно

,,Сенка некадашње снаге" - најновији подаци америчког ратног ваздухопловства показују да је мање од половине њихових бомбардера у стању да лети и обавља задатке.

Доналд Трамп је недавно припретио Северној Кореји да је америчко оружје ,,запето и напуњено“ у случају било каквих даљих провокација Пјонгјанга. Међутим, више од половине стратешких бомбардера америчке војске није у летном стању, што ову претњу чини помало неозбиљном.

Стратешки бомбардери Б-52, извор: pixabay.com

Бројке су запањујуће. Након 15 година константних ваздушних операција, али и мера штедње које је Обамина администрација увела, испоставило се да је од 75 стратешких бомбардера типа Б-52 у америчком арсеналу свега њих 33 оперативно. Од 62 авиона Б-1 ,,Копљаник“ (B-1 ,,Lancer“) у летном стању је свега 25. Међутим, бројка је још нижа за 20 чувених ,,стелт“ стратешких бомбардера типа Б-2 ,,Дух“ (B-2 ,,Spirit“) – свега њих 8 би било у стању да полети на задатак.

Суперсонични стратешки бомбардер Б-1 ,,Копљаник“, извор: pixabay.com

,,У суштини немамо више од једноцифреног броја Б-2 да ураде било шта.“ – рекао је пензионисани ваздухопловни генерал Дејвид Дептула који је тренутно декан Мичел института аеронаутике. ,,Уколико се било шта добро изроди из корејске кризе – биће то тргнуће из сна.“ – рекао је он.

Генерал Дептула је упозорио да се не ради само о томе да је америчко ратно ваздухопловство пренапрегнуто, него читава војска. За америчко ратно ваздухопловство је констатовао да је тренутно ,,најмање и најслабије у својој читавој историји“. ,,То би морало да забрине одговорне људе.“ – констатовао је.

,,Невидљиви“ стратешки бомбардер Б-2 током ваздушне допуне горива, извор: pixabay.com

Велики број америчких бомбардера није у летном стању због недостатка резервних делова или зато што су подвргнути процесу модернизације. Ово нарочито важи за авионе Б-2 који би требало да представљају фактор одвраћања нуклеарног напада јер су наводно у стању да неопажено долете до противничких престоница и бомбардују их конвенционалним или нуклеарним бомбама.

Овакво стање је за Американце нарочито забрињавајуће сада када Пентагон разматра опције за превентивни рат против Северне Кореје у коме би најважнији део операција морали да изведу управо бомбардери који би имали задатак да у првих сат времена униште комплетан севернокорејски ракетни потенцијал пре него што би Пјонгјанг уопште стигао да изда наређење за лансирање својих нуклеарних пројектила.

Извор: Говори Србија

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ИСЛАМСКА ДРЖАВА ПРЕД КАТАСТРОФОМ: Сиријска армија стеже џихадисте у ,,котао“

Усамљени Вашингтон: Зашто Европа отказује подршку САД

Савет безбедности расправља о Косову

Оставите коментар