Pixabay
Забава

МАНДАРИНЕ ЗА ВИТКУ ЛИНИЈУ: Штите од прехладе, чувају срце, поправљају памћење…

Ово кисело-слатко воће помаже при спуштању лошег холестерола и штити срце, а будући да продужава осећај ситости, препоручује се и онима који желе да се реше сувишних килограма

Мирисне и сочне мандарине требало би јести током јесени у што већим количинама. Ово кисело-слатко воће помаже при спуштању лошег холестерола и штити срце, а будући да продужава осећај ситости, препоручује се и онима који желе да се реше сувишних килограма. Добро је сачувати и кору, која се додаје чајевима, али само ако је непрскана.

НАЈНОВИЈЕ ИНФОРМАЦИЈЕ! ЛЕКАРИ ДЕЛИМИЧНО ИЗВЕЛИ ДАРКА ЛАЗИЋА ИЗ ВЕШТАЧКЕ КОМЕ: Певачев отац открио у каквом је сада стању његов СИН!

Ова сласна воћка је пореклом из Југоисточне Азије, а име је добила по светлонаранџастој одећи мандарина – древних кинеских јавних службеника – јер је била доступна искључиво повлашћеним класама. Иако је узгајана у Кини преко три хиљаде година, тек је у деветнаестом веку стигла у Европу и Северну Америку.

Састав и лековитост

Пектин у мандарини спречава раст нивоа шећера у крви, а тиме и осећај глади. Њени састојци, витамин Ц и витамини групе Б, минерали, калцијум, магнезијум, цинк и калијум, позитивно делују на здравље мозга, побољшавајући његове функције, што доприноси бољем памћењу и концентрацији.

Осим тога, витамин Ц спречава неуродегенеративне болести, артритис, прехладу и грип, а велик број истраживања показао је везу између повећаног узимања овог витамина и смањене појаве неколико врста рака.

Преминула глумица добијала ЈЕЗИВЕ ПРЕТЕЋЕ ПОРУКЕ које се тичу њеног вереника након ЛИКВИДАЦИЈЕ ММА БОРЦА

Мандарина је добар извор калијума, који снижава крвни притисак, уравнотежује ритам срца и чува здравље кардиоваскуларног система. Хранљиве материје у мандаринама спречавају и накупљање лошег холестерола на зидовима артерија, што може довести до срчаног удара.

Ова воћка је корисна и за лепоту – богата је антиоксидансима који спречавају ослобађање слободних радикала и оштећења коже, па је одлично средство за негу лица. Разлагањем бета-каротена из мандарине синтетише се витамин А, који је заслужан за баршунаст тен.

Новија истраживања такође показују да мандарине садрже супстанцу ноблетин, која помаже у борби против гојазности и штити од дијабетеса типа 2.

(ФОТО) ГЛУМИЦА КОЈА ЈЕ УМРЛА ОД ХЕРОИНА БИЛА ЈЕ ТРУДНА? Језиво откриће о Ивани и њеном веренику!

Pixabay

При конзумацији мандарина не треба заборавити на белу влакнасту опну која обавија плод с унутрашње стране коре. Ако једете пуно угљених хидрата и масти, тај део цитрусног воћа, препун дијеталних влакана, помоћи ће вам да убрзате пробаву и очистите организам од токсина.

Уз све то, једна воћка садржи само 64 калорије и 0,4 грама масноћа, што је чини врхунском намирницом за мршављење.

(ФОТО) Ово је убица из Великог Извора: Намамио је мајку речима да отац умире, па је на прагу куће искасапио

На тањиру

Мандарина се најчешће конзумира свежа, а омиљена је не само због сочног и слатког меса већ и због лаганог љуштења, приликом којег се ослобађа леп, етерични мирис. Кора може да се користи за украшавање колача и посластица, било као свежа, сушена или након кувања у шећерном сирупу, док се сушени резанци од коре могу додавати у разне сосеве, али и чајеве.

Плодови се користе у воћним салатама, као кришке преливене или уроњене у чоколаду, чест су украс на тортама од чоколаде и колачу од сира, а одлично се слажу с јабукама, крушкама и орашастим плодовима, посебно бадемима.

Код припреме сланих јела савршен је додатак у салатама од поврћа, белог меса и тестенине, којима даје дозу свежине и егзотике.

Сок од мандарина је изврстан састојак маринада за пилетину и ћуретину, а цитрусни сос послужите са свињетином, телетином, меканом јунетином и јелима од тестенине.

(ВИДЕО) ДРАМА У ВЕНЕЦИЈИ! МОРЕ ПРОДИРЕ У ГРАД, СВЕ ЈЕ ПОПЛАВЉЕНО: Полиција евакуише људе из центра, вода им дошла до струка и не престаје да расте!

Pixabay

Све сорте мандарина могу се користити као и поморанџе.

РЕЦЕПТИ:
Желе од клементина

Састојци: 12 клементина, сок од грожђа, кашика желатина у праху, 2 кашике шећера, слатка тучена павлака.
Припрема: Оцедите осам клементина и додајте сока од грожђа тако да добијете количину од 600 мл. Узмите пола мешаног сока, па га лагано угрејте на 50-55 степени, додајте кашику желатина у праху уз лагано мешање, након неколико минута када се растопи, додајте две кашике шећера и мешајте док се шећер не растопи, па спојите с преосталим соком. Четири клементине очистите од коре и кожице, месо исеците на коцке, а корицу на фине резанце. У шире плитке чаше распоредите месо клементина, па их прелијте припремљеним течним желеом, ставите у фрижидер да се охлади и очврсне. Пре послуживања додајте слатку тучену павлаку и украсите танким резанцима корице клементина.

СРЕДЊОШКОЛЦИ НАПРАВИЛИ ХАОС У АТИНИ! Напали полицију испред скупштине уз повике: Дајте новац за образовање, а не за НАТО покоље!

Ребарца са сосом од мандарина са шафраном

Састојци: 800 г свињских ребара, 2 кашичице крупно млевеног црног бибера, нарендана корица једне мандарине, со. За маринаду: 100 мл цеђеног сока од мандарине са пулпом, кашичица сенфа, 2 кашичице жутог шећера, кашичица меда, сок од пола лимуна, пола кашичице љуте паприке. За сос од мандарина са шафраном: сок преостао да печења, 70 мл цеђеног сока од мандарина са пулпом, кашика сока од лимуна, 2 кашичице жутог шећера, кашичица густина, кашичица нарендане коре мандарине, на врх ножа шафрана.
Припрема: Све састојке за маринаду ставити у мању чинију и умутити виљушком, да се уједначе и сједине. Месо добро посолити са свих страна, па га ставити у плићу посуду тако да део са костима буде са горње стране. Премазати га и прелити маринадом. Оставити у фрижидеру најмање два сата или преко ноћи. Извадити месо из маринаде, па га посути бибером и кором мандарине. Преосталу маринаду сипати у посуду за печење, по потреби долити мало воде да течност прекрије дно посуде. Ставити решетку за печење па месо. Пећи на 220 степени сат и по, док не прими лепу боју. Када је месо готово, ставити га са стране да се мало прохлади пре сечења. У мању шерпицу процедити сок преостао од печења, па одлити вишак масноће. Додати остале састојке за сос, па прокувати на тихој ватри. Кувати док се сос не згусне. Месо исећи на мање комаде и послужити уз сос.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ОД ЛОШЕГ УВИЂАЈА ДО КЛИМАВЕ ОПТУЖНИЦЕ: Шта је са блатом на Зорановим панталонама, зашто је каснио налог за претрес куће, а место увиђаја није обезбеђено? ОВО ЈЕ СВЕ ШТО ЗНАМО О ЈЕЛЕНИНОМ УБИСТВУ

ХОРОР У БИЈЕЛОМ ПОЉУ: Направио сачекушу наставници математике испред школе па је пребио бејзбол палицом!

Русија забринута због политике НАТО-а о активној милитаризацији Европе

Лазански: Нови хладни рат и „першинг 3“

Залазак Ангелине звезде: Да ли је Европа пред понављањем тридесетих година 20. века

ОЈАДИО ИХ МИЛОШ ШЕСТИЋ! Станари у паници! Комшија им дограђује дуплекс, а зграда тоне! БЕЗОБРАЗЛУК

Извор: Ljubav&Zdravlje

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
22°
25°
Tue
25°
Wed
21°
Thu
20°
Fri