Радмила Шекеринска, извор: Socialdemokraterna/flickr.com
Регион

Македонска министарка одбране снажно посвећена НАТО интеграцијама

Нова влада у Скопљу појачава настојања у циљу уласка Македоније у НАТО, тврдећи да ће чланство у тој војној алијанси заштитити земљу од руског мешања у њене унутрашње послове.

Министарка одбране Македоније Радмила Шекеринска истиче да утицаји који представљају мешање у тај стратешки циљ нису од помоћи, нити пријатељски.

,,И пре избора владе, били смо сведоци одређеног ,цурења’ информација о покушајима Русије да оствари утицај у кључним политичким и безбедносним сферама, и забринути смо због њих. Верујемо да чланство Македоније у НАТО-у може да учини крај тим покушајима“, рекла је Шекеринска у интервјуу који је прошле недеље у Скопљу дала агенцији Блумберг.

Од јуна, и прве промене државног руководства за више од десет година, Македонија покушава да оживи напоре у циљу приступања Европској унији и НАТО-у, наводи Блумберг.

Шекеринска је рекла да влада премијера Зорана Заева настоји да поправи односе са Грчком –која, због спора око имена, блокира покушаје Македоније да уђе у НАТО – и посвети се интерним реформама током периода од девет месеци ради ,,што скоријег“ уласка у Северноатлантску војну алијансу.

Македонија мора да се позабави питањима владавине права и независности правосуђа, која су тренутно виђена као проблем када је реч о уласку Македоније у НАТО, рекла је Шекеринска.

,,Остаћемо посвећени остваривању тих реформи, али ћемо наставити да тражимо од земаља чланица НАТО-а да цене те напоре, узму у обзир резултате и донесу одлуке што пре,“ рекла је министарка.

Настојећи да следи пример Црне Горе, која је у јуну приступила НАТО-у, Македонија ће у 2018. години повећати буџетска издвајања за одбрану, која тренутно износе мање од један одсто БДП, рекла је Шекеринска.

Шекеринска, која је такође заменик премијера Македоније, поздравила је прошлонедељну посету потпредседника САД Мајкла Пенса Црној Гори, истичући да је та посета представљала ,,кључну поруку“ која је отклонила све раније сумње у погледу посвећености Вашингтона НАТО-у и региону.

,,Те сумње су ишчезле“, истиче Шкеринска.

Извор: РТС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

САД спремају војну интервенцију на Филипинима (ВИДЕО)

ПАНИКА У ЕУ: отровна јаја у продавницама 7 земаља чланица!

АНТИСРПСКА ОДЛУКА НОВОСАДСКЕ ШКОЛЕ: Прекречен велики мурал ,,Косово је Србија“

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
29°
Fri
30°
Sat
29°
Sun
27°
Mon