Youtube
Регион

Македонија: Иванов одбија да потпише Закон о језицима

Македонски председник Ђорђе Иванов изјавио је вечерас да неће потписати указ о проглашењу Закона о употреби језика, којим се албански уводи као други званичан језик у Македонији.

Само дан после атентата на Ивановића, ШИПТАРИ НАЈАВЉУЈУ УБИСТВО ЈОШ ЈЕДНОГ СРБИНА!

Македонски председник Ђорђе Иванов изјавио је вечерас да неће потписати указ о проглашењу Закона о употреби језика, којим се албански уводи као други званичан језик у Македонији, преноси МИА.

 „Уместо да у духу дијалога и суживота градимо мултиетничко друштво помоћу праведних и општеприхваћених закона, ми доносимо неправедан и репресиван закон којим се фаворизује само албански језик“, рекао је Иванов у обраћању јавности.

Он је навео и да је македонском Собрању данас упутио писмо којим га је информисао да неће потписати указ којим се проглашава Закон о употреби језика, уз детаљно правно образложење те одлуке, упутивши притом апел посланицима да прочитају његове забелешке.

„Зато, имајући у виду моја сагледавања неусаглашености Закона о употреби језика с Уставом, као и изнета указивања експертске и шире јавности на противуставност овог закоа, а на основу члана 75 Устава Републике Македоније, донео сам одлуку да не потпишем указ“, рекао је Иванов.

Брат Мирослав открива зашто ће Оливер Ивановић бити сахрањен у Београду, а не на Косову

Председник Иванов има рок до четвртка у поноћ да потпише усвојени Закон о употреби језика.

Посланик најутицајније опозиционе ВМРО-ДПМНЕ Илија Димовски позвао је у уторак Иванова да не потпише усвојени Закон о употреби језика, којим је албански језик уведен као званични у Македонији.

Према Димовском, „овај закон изазива страхове у великом броју македонских грађана, пошто је његова примена утиче на будућност грађана и јединства државе“.

Димовски је за телевизију Телма рекао да мисли да је неопходно да се постави питање уставности таквог закона и да се на тај начин затвори тема о употреби језика.

Према његовим речима, питање употребе албанског језика треба рационално отворити и пронаћи адекватно решење у Уставу.

ТРИ РАЗЛОГА ЗАШТО АЛБАНЦИМА НА КОСОВУ ОДГОВАРА УБИСТВО ОЛИВЕРА ИВАНОВИЋА!

Димовски је рекао да ће се Уставном суду обратити лично, иако сви у ВМРО-ДПМНЕ деле његово мишљење.

Уколико Иванов не потпише поменути закон у предвиђеном року, посланици ће морати да отворе нову расправу и поново да гласају.

Иако је тај закон омогући коалицију СДСМ Зорана Заева са албанским политичким партијама, Димовски је позвао социјалдемократе да не гласају за њега.

Увођење албанског језика као другог службеног у Македонији предвиђено је тзв. „Тиранском платформом“, коју су политички представници Албанаца сачини у Тирани, уз помоћ председника албанске владе Едија Раме.

(ВИДЕО) СНИМЉЕН УБИЦА ОЛИВЕРА ИВАНОВИЋА?! Камере забележиле убиство у Косовској Митровици?

Управо је прихватање те „Тиранске платформе“ био услов да политички лидери Албанаца уђу у владајућу коалицију и подрже владу премијера Заева.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

БРИТАНЦИ МОНТИРАЈУ СРБИМА И ПУТИНУ НОВЕ МАРКАЛЕ: Паклену завера Лондона подржава и САД, ОВАКО НЕШТО МОЖЕ ДА СМИСЛИ САМО БОЛЕСТАН МОЗАК!

НАЈНОВИЈА ВЕСТ: Вучић и Тачи разговарали о убиству Оливера Ивановића

Приштина планира да „поклопи“ север Косова — шта могу Срби

Ухапшен бивши агент ЦИА, Америка сумња да је радио за Кинезе

СУМЊИВА ПЉАЧКА У ДЕЛИГРАДСКОЈ УЛИЦИ Лопови из капеле узели 800.000 динара

Угљанин: Српски државни органи изгубили право да делују на простору Санџака

БЕГУНАЦ ДОЛИЈАО У НЕМАЧКОЈ Црни Џек из Шапца ухапшен због убиства старице!

Извор: Новости

Оставите коментар