Printscreen
Европа Свет

Мадрид опомиње, каталонски сепаратисти не одустају

Каталонске власти не одустају од најављеног референдума. Док је у Барселони одржан последњи предизборни скуп заговорника референдума, шпанска влада истиче да референдума неће бити јер ће његове последице бити ништавне. Каталонска владајућа коалиција је најавила да ће прогласити независност у року од 48 сати ако референдумски одговор буде позитиван.

Више десетина хиљада људи окупљених на завршном митингу у барселони поручило је „гласаћемо“. Обратио им се председник те шпанске покрајине и позвао их да се сутра изборе за своје достојанство.

„Данас смо победили сав постојећи страх и претње, притиске, лажи и застрашивања, ауторитарну владу у Мадриду која није желела да дођемо до ове тачке, и то што смо све урадили на миран начин. Желели су да се предамо на први знак неке невоље, али нас нису познавали, као народ који суочен са тешкоћама постаје још јачи. То значи, драги пријатељи, да побеђујемо“, каже Карлес Пуџдемон, председник Каталоније.

ПОПУНИТЕ НАШУ ПРЕДИЗБОРНУ АНКЕТУ КЛИКОМ ОВДЕ

На другој страни шпански Уставни суд наредио је суспензију референдума. Регионална полиција добила је наређење да затвори бирачка места до сутра у 6 сати како би спречила гласање. Полицијским патролама се налаже да обиђу свих две хиљаде и 315 бирачких мдста и заплеле гласачке кутије, изборне листиће и затворе биралишта.

„Од самог почетка процеса сецесије он је илегалан, заснован на нелегалним актима. Стога је дужност владавине закона и сваке владе да то спречи. Референдума неће бити јер неће имати било какве политичке последице“, каже Инихо Мендес де Виго, портпарол владе Шпаније.

Више организација и удружења је изразило подршку референдуму а масовни протести се данима одржавају широм Каталоније. Свима је заједничко противљење одлуци владе у Мадриду.

„Дошли смо у миру, не желимо било кога да провоцирамо нити да се сукобљавамо са Шпанцима јер смо ми браћа. Али, народ овде жели сам да одлучи а не неко други уместо њега“, рекао је фармер Еварист Санчес.

„Узбуђена сам због референудма. Ја ћу гласати. Мислим да неће бити никаквих проблема“, каже Софија.

„Сви треба да гласају, не зато што су за или против независности, могу да убаце и празан листић. Треба сви да гласамо нарочито због онога што се догодило прошле среде, када су, након митинга, ухапшени каталонски званичници. Морамо да бранимо своја права“, рекла је Сара.

Каталонска полиција упозорава на могуће немире на дан одржавања референдума. Организације које подржавају независност позвале су своје чланове да се суздрже од насиља чак и ако не буду могли да уђу на бирачка места.

Извор: РТС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Кркобабић: Повишице најпре пензионерима

Дачић: Трпимо велике притиске због Руско-српског центра

Откривен споменик народном хероју Милану Тепићу

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
1°
15°
Fri
18°
Sat
21°
Sun
18°
Mon