© Flickr/ David Magyar
Регион

Мађарска неће џамије

Од отпочињања тзв. ,,мигрантске кризе" званична Будимпешта јасно показује да нема намеру да учествује у авантури званој ,,мултикултурализам", па тако осим што не прима муслиманске имигранте, не дозвољава ни изградњу нових џамија.

Мађарска ће бити земља без џамија, обећао је један од лидера владајућег Фидеса, јер, како је објаснио – где има џамија има и проблема.

,,Видимо да исламска заједница овде може да живи са нама и да функционише у овим околностима. Пошто је мађарска влада зауставила мигрантски талас, апсолутно нема потребе да се подижу џамије“, рекао је Ђерђели Гулаш, лидер десне фракције Фидеса.

Релативно малобројна исламска заједница има своје планове за подизање великог верског центра са медресом и џамијом. За сада се окупљају у неколико обичних зграда углавном у Будимпешти.

,,То је исламофобична изјава. Чланови верске заједнице се проглашавају терористима. Казати да, ако не будемо зидали џамије, неће бити тероризма је обична глупост, јер ни један члан исламске заједнице Мађарске није починио никакав терористички акт“, наводи Золтан Болек из Исламске заједнице Мађарске.

И део позиције сматра да џамије не припадају једној средњеевропској хришћанској држави.

,,Ако сматрамо да је подизање једног религијског објекта ризик за јавну безбедност, на пример за децу, онда држава треба то да забрани“, наводи Агнес Вадаи, потпредседница Демократске коалиције.

Као реакцију на овакве ставове, Исламска заједница је уз помоћ неколицине сорошевских невладиних организација покренула пешачке туристичке туре по објектима муслиманске културе и арапским продавницама у Будимпешти.

Гул Бабино турбе у Будимпешти, извор: wikipedia.rs

Иначе, у јеку прошлогодишње медијске хајке против Мађарске због непримања муслиманских имиграната, исламски верски поглавар Босне и Херцеговине, Хусеин Кавазовић, писао је мађарском премијеру Виктору Орбану о историјским подацима који указују на значајну заједницу мађарских муслимана, који су у 17. веку протерани према Славонији и Босни. Одговора није било.

Садашња заједница од око 40 хиљада муслимана у Мађарској, повећава се из године у годину.

Извор: govorisrbija.rs

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

У Сарајеву прекопавају гробове Срба

У Никинцима приказана најсавременија опрема копнених јединица Војске Србије

Вашингтон наредио ,,Раша Тудеј“ да се региструје као страни агент до понедељка

Оставите коментар