Фото: kremlin.ru
Европа Свет

Лукашенко уводи „порез на беспосличарење“

У Белорусији ће ускоро они који не желе да раде плаћати "порез на беспосличарење". И у Русији разматрају да уведу сличан закон.

До 1. октобра сви у Белорусији морају да пронађу неки посао. Ко хоће да ради добиће прилику, а оне који не желе да раде, ми ћемо натерати. Око 300.000 људи неоправдано не ради и ми ћемо их научити да живе од свог посла, изјавио је председник Белорусије Александар Лукашенко у расправи о последњем извештају „Демографија и запосленост“.

Минулог пролећа инсистирање председника Лукашенка да се до 1. маја запосле сви незапослени у земљи изазвало је бројне протесте, највише због тога што су незапослени требали да плаћају „порез на тунејадство“ (беспосличарење)! Због тога је била одложена примена тог закона.

Сада се предлаже да они који немају запослење морају да раде у комуналним службама. Циљ тог декрета је да у земљи сви нешто раде, објаснио је Лукашенко.

Без посла је око пола милиона људи, али се сматра да их око 200.000 сада објективно из разних разлога не може да ради. Наводно да је реална незапосленост у 2016. била 5,8 посто. Иначе, у прошлој години у Белорусији је отворено 54.000 нових радних места.

Лукашенко је критиковао и богате и добро ситуиране чиновнике.

– Запослите своје жене, мужеве, љубавнице и љубавнике, рођаке и ближње – поручио је Лукашенко високим чиновницима. – Људи без посла треба да саде шуму, праве ограде и фарбају их. Други нека чисте, копају или возе.

Пуковник Сергеј Шпегун начелник Оперативно-аналитичког центра, задужен је да прати спровођење те Лукашенкове наредбе.

Један број незапослених се и не пријављује на берзу рад. Држава незапосленима даје, на одређено време, месечно око 10 долара, а заузврат они морају да се одазивају на све акције чишћења.

Мада један број московских новинара иронично коментарише збивања у Белорусији, то што се Лукашенко забринуо због беспосличара, и у Русији су забринути том појавом. Потпредседница руске владе Олга Голодец недавно је саопштила да се и у Русији расправља о закону о „тунејадству“. Радно способно становништво које не ради мораће да плаћа порез. Колико ће износити, сада расправља министарство рада. Премијер Дмитриј Медведев је објаснио да је циљ да се натерају да плаћају социјалне услуге они који користе бесплатно здравство и друге социјалне повластице. Они којима служба запошљавања не може да нађе посао биће ослобођени плаћања пореза.

Извор: Новости

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Додик: Пројекат српског националног уједињења је оправдан, логичан и политички фер

У Книну повици „За дом спремни“, интервенисала полиција

СРБИЈА УЗВРАЋА УДАРАЦ ХРВАТСКОЈ! Након одлуке Загреба да повећа таксе, БЕОГРАД СПРЕМИО КОНТРА МЕРЕ!

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
29°
30°
Wed
31°
Thu
25°
Fri
24°
Sat