Printscreen
Свет

ЛУЦИФЕРОВ ЕФЕКАТ! Научник открио како се добри људи претварају у ЧИСТО ЗЛО ЗА САМО 36 САТИ!

Један од најпознатијих америчких психолога Филип Зимбардо се прославио после Стенфордског затворског експеримента који је описао у књизи "The Lucifer Effect".

(ВИДЕО) МИСТЕРИОЗНА ВАТРЕНА КУГЛА ПАЛА С НЕБА: Перуанци у шоку, одмах звали војску, а ево о чему је заправо реч!

У свом делу Зимбардо је објаснио како обични људи постају „чудовишта“ или хероји. У овом предавању представља налазе и до тада невиђене фотографије са суђења из Абу Граиба.

Зимбардо на почетку говори о томе да се научници већ вековима суочавају са питањем – зашто људи постају лоши?

Printscreen

Он је одрастао у јужном Бронксу где је увек био окружен злом. Имао је пријатеље који су били добра деца, али су живели као доктор Џекил и мистер Хајд. Узимали су дрогу, упадали у невоље, ишли у затвор. Неки од њих су страдали, неки не. Тада се запитао где је линија између одбра и зла, за коју обично верујемо да је јасно нацртана. Зимбардо је схватио да та линија може да се помера.

Инцидент током излагања амбасадора САД у Нишу: „Убице!“, „Косово је Србија!“

БИБЛИЈА

Најдражи анђео Бога био је Луцифер. Луцифер значи „светло“. Он није послушао Бога, а то је крајње непоштовање ауторитета. Када се то десило арханђел Михајло је послат да га избаци из раја с другим палим анђелима. Тако је Луцифер пао у Пакао и постао Сатана, ђаво, а у универзуму се ослободила сила зла. Парадокс је што је Бог створио Пакао за одлагање зла. Кроз ту библијску причу, Зимбардо је покушао да разуме људска бића која се претварају из добрих у починиоце зла.

Printscreen

Шта је зло? Дефиниција коју овај психолог користи је – примењена моћ. Он каже да ако намерно психолошки наудимо људима, повредимо их физички, смртно уништимо људе или идеје – тада се говори о злу.

Вљора Читаку поручила Заветницима: ,,Нећете малтретирати Наташу Кандић, она је храбра!“

ЗЛО АБУ ГРАИБА

Пре неколико година појавила се ужасна прича о америчким војницима који су злостављали затворенике у контроверзном затвору Абу Граиб у Ираку. Мушкарци и жене који су на невероватне начине понижавали и злостављали, маскарирали затворенике.

Printscreen

Исте такве ствари Зимбардо је видео док је био надзорник затвора у ком је радио свој експеримент – како чувари постају чудовишта.

Америчка влада је покушала да се огради од инцидента и окривила појединце.

ДРАМА НА БАНОВОМ БРДУ: Пуцњава код вртића!

Зимбардо мисли да нису криви амерички војницим већ да не ваља окружење. Зато је постао стручни надзорник за једног стражара, наредника Чипа Фредерика. Имао је приступ комплетној документацији, фотографијама и вршио је психолошку процену Фредерика. Слика је било преко 1.000 и све су снимљене апаратима војника који су извршили злочин.

Све се десило на једном месту, у једној ноћној смени.

Зимбардо је приказао језиве слике које су већ виђене у свим светским медијима.

Printscreen

Систем прави ситуацију која квари појединце. Систем је закон, политика, култура, економија. Ту лежи моћ оних који праве лоше окружење. Ако желите да промените особу, морате да промените окружење.

СТЕНФОРДСКИ ЕКСПЕРИМЕНТ

Зимбардов Стенфордски експеримент је обухватио групу нормалних, здравих људи који су подељени у две групе – затвореника и чувара затвора.

Инцидент током излагања амбасадора САД у Нишу: „Убице!“, „Косово је Србија!“

Иницијално није постојала разлика између момака који су били чувари и затвореници. Затвореницима су рекли да чекају код куће и да ће их покупити у недељу када експеримент стартује. Нису им рекли да ће полиција доћи на њихова врата да их ухапси.

Нису добили никаква посебна упутства која би утицала на њихов однос према другој групи, него су им само рекли да поступати према њима како год им се чини да је прикладно ради задржавања реда у затвору. Било је планирано да експеримент траје две недеље, али је прекинут за шест дана.

Printscreen

Стражари су почели да терају затворенике да чисте WЦ шоље голим рукама и раде остале понижавајуће задатке. Скидали су их голе, сексуално исмејавали. Нормални људи, који су се сломили за само 36 сати. Студија је завршена за шест дана јер је измакла контроли.

ЧУДОТВОРАН ЛЕК СТАР 2.500 ГОДИНА! Ево зашто ТИБЕТАНЦИ не знају за ТУМОРЕ, ИМПОТЕНЦИЈУ, БОЛЕСТИ СРЦА…

Код примера војника је примећено да они који маскирају свој изглед и пролазе анонимно, у много већем броју постају предатори. Зимбардо тврди да ће уколико се не види ко су, 12 од 13 војника мучити, убијати и сакатити. То је моћ анонимности.

Он не покушава да оправда зло. Како каже – психологија није оправдавологија. Само истиче чињеницу да обични, добри људи могу да се преобрате без употребе дроге.

Ако људима дате моћ без надзора, то је рецепт за злоупотребу. Линија између добра и зла је у нама. Ми доносимо ту одлуку. То је лична ствар.

Херојство је противотров за зло. Посебно код деце треба подстицати херојску машту, с акцентом на образовном систему. Чак и ако су у детињству гледали зликовце око себе, требало би их научити да теже да разумеју хероје.

Децу треба научити да су хероји обични људи, а не суперјунаци.

(ФОТО/ВИДЕО) ОГЛАСИЛА СЕ МАЈКА УБИЈЕНЕ ИЗАБЕЛЕ ТОДОРОВИЋ: Рекла ми је да иде да се види са колегама и онда је заувек нестала! Моја ћерка се више неће вратити кући

Printscreen

Да ли је Џо Данбри који је видео ужасне слике својих колега у Абу Граибу и пријавио их – херој? Није. Морали су да га сакрију јер су људи хтели да га убију, а онда и његову мајку и децу. Крили су се три године.

Криви смо и када гледамо зло и не чинимо ништа јер нам је мама говорила: „Не мешај се, то није твоја ствар.“ Морате узвратити: „Мама, хуманост је моја ствар.“

РЕКОРДЕРКА: Немица за само 14 минута са дететом у колима изазвала невиђен број судара

Како подстаћи децу на нове видове херојства? Научити их да треба да буду другачији да би били хероји јер ће увек ићи против конформизма у групи. Хероји су обични људи чија дела су необична и храбра. Кључ је у томе да предузимате нешто кад су други пасивни и морате деловати социо-центрично, не егоцентрично. Такву шансу ћете можда добити само једном у животу. Хоћете ли је пустити да прође поред вас?


РЕКЛАМА
Заветници: Нападају нас зато што хоћемо да зауставимо финансирање антисрпских НВО из градског буџета

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

КО ЋЕ ПРЕ У БЕОГРАД — ЕУ или Кина?

Тирана:Бивши грчки полицајац убио албанског дилера дроге

Трамп одобрио обелодањивање поверљивог документа, па поручио: Срамота, многи би требало да се стиде

Извор: Информер

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
17°
Tue
23°
Wed
24°
Thu
26°
Fri