govorisrbija.rs
Политика Регион Србија

ЛОВ НА СРБЕ: Ко су НАЈНЕПОЖЕЉНИЈИ СРБИ у Подгорици и Сарајеву и шта кажу на то?

Како сазнаје портал ,,Говори Србија", Сарајево преузима црногорски антисрпски модел деловања према Републици Србији и њеним истакнутим грађанима из разних области деловања. Наиме, јуче је цео регион остао шокиран вешћу да и министар безбедности Босне и Херцеговине, Драган Мектић, по узору на Мила Ђукановића, такође припрема ,,црну листу" непожељних Срба, којима ће бити забрањен улазак у БиХ. Незванично, између осталих, на сарајевској ,,црној листи" наћи ће се министар одбране Александар Вулин, председник покрета „Заветници“ Стефан Стаменковски, лидер радикала Војислав Шешељ, као и главни уредник ТВ „Хепи“ Миломир Марић. Подсећамо да се почетком новембра ове године појавио списак непожељних особа за улазак у Црну Гору, а који црногорски режим назива „списак безбедносно непожељних особа“. Први на удару су се нашли историчар Александар Раковић, академик Матија Бећковић, као и историчар Чедомир Антић и професор Дејан Мировић. Веома често на удару изразито антисрпског режима Црне Горе је и народни посланик у Скупштини РС, Владимир Ђукановић. За наш портал коментаре на најновија дешавања у региону дали су Владимир Ђукановић, Александар Раковић и Стефан Стаменковски.

 

Владимир Ђукановић, народни посланик

Владимир Ђукановић, народни посланик у Скупштини Републике Србије, испред Српске напредне странке, сматра да ће оваквих притисака на Србију бити све више:

,,То је нешто што ће се у наредном периоду интензивирати као одређена врста притиска на Србију, од стране малих земаља у региону. Пре свега то су Црна Гора и Босна и Херцеговина, а не би требало да нас чуди ако и Македонија крене њиховим стопама. Мислим да они то раде са циљем да људи који потичу из тих крајева не би могли да оду у посету својим породицама, што ће свакако изазвати револт код тих људи према властима у Београду. Свакако се очекује интензивирање оваквих потеза.“

Замолили смо га да прокоментарише и претње из Црне Горе упућене њему:

,,Што се мене лично тиче, из Црне Горе су најавили да ће и мени бити забрањен улазак, међутим када сам пре неколико дана ишао у Будву на обележавање стогодишњице победе у Великом рату и уједињења Црне Горе и Боке са Србијом, са граничног прелаза ме нису вратили јер сам укључио камеру у колима па бих имао доказ, а вероватно и зато што сам посланик и поседујем дипломатски пасош, у супротном, убеђен сам да бих био враћен са границе, а није искључено да ће се то у наредном периоду и десити.“ – каже Ђукановић.

 

Александар Раковић, историчар

Александар Раковић, Виши научни сарадник у Институту за новију историју Србије у Београду каже да га овај потез црногорских власти уопште не чуди:

,,Мене не чуди одлука црногорског сепаратистичког режима да ми забрани улазак у Црну Гору, јер су они свесни да њихов србофобни концепт у виду две нације пропада. Када се то деси, остаће две групе народа: Срби и Црногорци (они којима је српски језик матерњи), дакле остају две нације, прва српска и друга која ће имати црногорски карактер. Када падне србофобни режим, неће више бити простора за претварање у Хрвате са латиничним писмом нити ће више моћи да кроје своју историју као рукавац хрватске историје.“

Раковић открива који је разлог оваквог ,,лова на Србе“:

,,Ја сам говорио о томе јавно више пута, и спремам књигу која говори о црногорској србофобији и због тога не чуди таква одлука њиховог режима. Што се Сарајева тиче, ,,црну листу“ праве муслиманске обавештајне службе, а за сада се не зна тачно ко се све налази на том списку. Ово свакако није први овакав случај, јер имамо пример Гујона и Малагурског, којима су забранили улазак на Косово и Метохију, као и руском писцу Захару Прилепину у Босну и Херцеговину. Ја бих ово назвао ,,ловом на Србе“, на све оне који мисле слободарски, који мисле антиевроатлантски и на Србе који несебично дају свој допринос томе. Ја сам за једну интегрисану целину, асиметричног типа у чији би састав ушле Република Србија, Република Српска, Црна Гора и Македонија, а наравно и муслимани из Босне и Херцеговине уколико би желели, јер сматрам да свакоме треба пружити руку. Дакле, то би била једна православна федерација, конфедерација или унија, а наравно сви су добродошли.” – рекао је Раковић.

 

Стефан Стаменковски, политичар

Стефан Стаменковски, председник Заветника каже да је ово већ виђен покушај британске амбасаде у Сарајеву, која је покушавала да нешто слично уради са Резолуцијом о Сребреници, а чиме су такође желели да угрозе опстанак Српске:

,,Ја бих ово назвао потезом очајника, последњим трзајем.  Сарајево чак није смело прво ни да покрене ту праксу, него су чекали да црногорски режим пробије лед, али и да добију инструкције из британске и америчке амбасаде које не могу да се помире са чињеницом да се Српском управља из Бања Луке, а не из Вашингтона и Лондона, јер ово сигурно није дело само ,,господина“ Мектића. Главни разлог стављања мене на тзв. листу непожељних Срба у Босни и Херцеговини је сасвим сигурно тај што често гостујем у Републици Српској, а посебно сам у току предизборне кампање отворено говорио и разоткривао потезе тзв. опозиције у РС, а пре свега о деловању господина Мектића и његових сарадника из такозване опозиције, али и дела међународне заједнице, пре свега, америчког и британског амбасадора у Сарајеву који се на сваки начин труде да уруше Републику Српску и њене институције и на првом месту председника Милорада Додика. Они једноставно не могу да поднесу убедљиву победу Милорада Додика и ово је њихова природна реакција јер немају више шта да ураде. Пропао им је и покушај тзв. обојене револуције коју су испланирали симболично за 5. октобар, захваљујући пре свега раду српских специјалних служби, али и појединаца који су радили на том пољу и упозоравали јавност како у Републици Српској, тако и у Србији, шта западне агентуре припремају против актуелне власти.“

Стаменковски каже да му је велика част што се међу првима нашао на удару ,,сарајевског слуге и потрчка америчке амбасаде Драгана Мектића“:

,,Дакле, самтрам да сам се на тој ,,листи непожељних Срба“ у БиХ нашао зато што се дужи низ година бавим питањем опстанка Републике Српске и недвосмислено подржавам њене институције, упркос свим притисцима. Ја свој пут не градим на трулим компромисима и јефтиним политичким поенима, већ на истини и правди. Истина и правда траже извесну жртву и ја сам спреман да је поднесем. Након што су ми тзв. власти у Приштини забраниле улазак на Косово и Метохију, ово је још једна потврда да сам на правом путу. Нема већег признања него када вас гоне и нападају непријатељи српског народа, Србије и Републике Српске. Ја се својих принципа не одричем, а свака забрана и сваки удар из њихових редова – за мене је само још већи мотив да истрајемо заједно до уједињења.“ – закључује Стаменковски.

Аутор: М. Х.

Извор: Говори Србија

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Вучић: Србија победила, наша електромрежа остаје на Косову

Анто Нобило: МУП нема везе са убиством Драгичевића

ВУЧИЋ ЗАБРИНУТ: Велике шансе да тзв. ,,Косово“ постане члан Интерпола!

ГАЛИЈАШЕВИЋ: Формирати службу заштите уставног поретка; ДОДИК: Српска од ОБА БиХ НЕМА КОРИСТИ!

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
16°
27°
Thu
28°
Fri
30°
Sat
31°
Sun