Блиски исток

,,Лов“ на ирански С-300 – откривене локације три дивизиона

Британски новинари су успели да открију позиције три дивизиона противваздушних ракетних система С-300 које је Русија испоручила Ирану.

На основу сателитских снимака, британски часопис „Џејнс дифенс викли“(Janes’s Defence Weekly) открио је на којим локацијама је Иран распоредио три, од укупно четири система противваздухопловне одбране С-300, које је Русија испоручила Ирану прошле године.

Иран је сталну базу једног од четири таква система дугог домета распоредио у приобалном граду Бушеру крајем априла, чиме је знатно повећао своју способност праћења и нишањења авиона који лете изнад северног дела Персијског залива, наводи британски магазин.

Ирански систем С-300ПМУ2 пробитно је уочен на некадашњој локацији ракетног система дугог домета земља–ваздух С-200 (САМ) на источном ободу Техерана.

С-300, извор: РТ

Потом су два система С-300 распоређена у базама у околини Техерана, од којих један на међународном аеродрому Техеран–Мехрабад, а други на локацији постојећег система противваздухопловне одбране НАWК у Хавар Шарку, у југоисточном делу престонице.

Користећи „Ербасову“ опрему за израду сателитских снимака, овај лист је потврдио да је Русија Ирану 2016. године испоручила четири батерије система С-300ПМУ2, опремљене радарима и лансерима.

Уколико буду опскрбљени ракетама које се обично користе уз системе С-300ПМУ2, домета од 200 километара, то ће систему у Бушеру омогућити да погађа циљеве скоро било где изнад северног Персијског залива, али не би имао домет до Ирака, Кувајта или Саудијске Арабије, објашњава часопис Џејнс дифенс викли.

Радарски домет од 300 километара омогућио би Ирану да надзире ваздушни саобраћај изнад делова тих суседних земаља, закључује британски магазин.

Извор: РТС, Б92

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ И:

(ФОТО) СКАНДАЛ: ПИЈАНИ ЗОРАН ЖИВКОВИЋ СЕ БЛАМИРАО У СКУПШТИНИ пред кинеском делегацијом!

Србин УСРЕД Тиране: ,,КОСОВО ЈЕ СРБИЈА, НЕМА ПРЕДАЈЕ!“ (ФОТО)

Три сценарија за западни Балкан – 2,5 позитивна за Србију

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
23°
22°
Tue
22°
Wed
22°
Thu
20°
Fri