Економија Србија

Љајић: Почиње примена контрамера према Приштини

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић каже да ће Београд почети са применом одређених контрамера након најава из Приштини да неће променити одлуку о увођењу дажбина на брашно из централне Србије.

„Нама ништа друго није преостало него да од данас почнемо са применом одређених контрамера и те ћемо мере сукцесивно појачавати зависно од развоја ситуације. Нисмо срећни због тога, али напросто, после овакве изјаве немамо никакав маневарски простор за решење овог проблема“, поручио је Љајић.

Љајић је то рекао након што је сепаратистички косовски министар трговине и индустрије Бајрам Хасани изјавио да Приштина неће променити одлуку о увођењу таксе на пласман брашна из централне Србије и отворио могућност увођења нових антидампинг такси.

Министар је рекао и да не може говорити о конкретним контрамерама, јер ће Влада Србије, за разлику од косовске стране уводити само оне мере које су у складу са међународним стандардима.

„Никакве мере које могу да буду против или Цефте или Европске комисије нећемо предузимати. Предузимаћемо све оно што је у складу са нашим законима, али ћемо дати врло јасан сигнал да ми не можемо толерисати више такво понашање и увођење оваквих мера које никакав реални основ немају“”, истакао је Љајић.

Љајић је рекао да се овде ради о увођењу мера против читаве млинарске индустрије у Србији и да нема ни говора о томе да је било дампиншких цена.

„Ми смо данас писали и комесару Јоханесу Хану. Желимо да од њега добијемо одговор да ли је ово европско понашање“, навео је Љајић.

Ресорни министар је, осврћући се на изјаву Хасанија, рекао да је „поштеније изаћи из Цефте него седети у њој, користити бенефите, а уводити ванцаринске баријере”.

„Према томе, потпуно је коректно да се покрене процедура, што би био први пут да се догоди такав сценарио, него да имамо овакву ситуацију“, истакао је Љајић.

Указао је да је током јучерашње конференције у Будви, на којој су присуствовали премијери Западног Балкана, донет неформални закључак да се надлежни министри у што краћем року састану и идентификују све нецаринске баријере како би што пре радили на њиховом уклањању, јер је, како је навео, то у интересу сваке појединачне земље.

„Данас, после тога, ми имамо овакву изјаву“, указао је Љајић.

Извор: РТС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Радник у ,,Твитеру“ понизио Трампа

Дијалог Москве и Вашингтона о Украјини поново у Београду

Косовски списак признања независности: Где се денуше Уганда, Нигерија, Мали…

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
29°
Fri
30°
Sat
26°
Sun
27°
Mon