Фото: mc.rs
Регион

Линта: Томашић позива на физичко насиље над Србима

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта жестоко је реаговао на, како је навео, србомрзачку изјаву хрватске европарламентарке, десничарке, Руже Томашић – да свако ко је купио новине има право и да их спали.

Ружа Томашић је o спаљивању новина говорила јуче, реагујући на осуде паљења српског недељника Новости у центру Загреба, што је учинио Дражен Келеминац иначе председник Аутохтоне хрватске странке права.

У изјави достављеној медијима, Линта каже да такав став Томашићеве види као отворени позив на физчко насиље према Србима у Хрватској.

Линта каже да је очевидно да пронацистичке снаге не могу да се помире са чињеницом да 2017. године у Хрватској постоји српски лист, српске институције и да у њој живи још мали број Срба.

„Због тога сматрају да је дошао тренутак да у потпуности остваре циљ зликовца Анте Павелића, а то је да у Хрватској не постоји ниједан Србин који поштује свој национални и културни идентитет“, навео је Линта.

Апеловао је на ЕУ да најоштрије осуди шовинстичку изјаву Руже Томашић и све агресивније деловање пронацистичких снага у Хрватској, као и да позове хрватску власт да предузме оштре мере против пронацистичких снага, с циљем да преосталим Србима обезбеди мир и поштовање њихових људских и националних права.

Линта каже и да хрватска влада није спремна да уништи усташке плоче већ их премешта из једног места у друго најдубље вређајући српске жртве и њихове потомке.

„Све ово показује да хрватска власт активно учествује у процесу рехабилитације злочиначке НДХ и њених симбола чиме крши сопствени Устав и темељне вредности ЕУ“, навео је Линта.

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Кремљ: „Телефонски тероризам“ у Русији, Путин обавештен

Последња упоришта ДАЕШ у Сирији држе џихадисти из БиХ

Сутра први лет на линији Београд–Пекинг

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
14°
26°
Thu
28°
Fri
30°
Sat
32°
Sun