Фото: mc.rs
Регион

Линта: Позив на линч преосталих Срба у Хрватској

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта најоштрије је осудио инцидент који су у Загребу изазвали чланови десничарске Аутохтоне Хрватске странке права и паљење срспког листа "Новости", оцењујући да је то наставак распиривања националне мржње и позив на линч преосталих Срба у Хрватској.

„Усташа Дражен Келеминац и већина Хрвата сматрају да се усташки поздрав „За дом спремни“ не сме склањати са спомен плоча, да преостали Срби у Хрватској воде великосрпску политику и да се по Хрватској подижу четнички споменици. Очигледно је да процес рехабилитације усташтва улази у завршну фазу и да се данашња Хрватска све мање разликује од злогласне НДХ“, навео је Линта у изјави за јавност.

Линта сматра и да се усташе у Хрватској од почетка деведесетих година прошлог века сматрају борцима за хрватску слободу против тобоже великосрпске политике и београдског централизма а не злочинци који су починили геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима.

Линта је позвао министра спољних послова Ивицу Дачића да упути отворено писмо САД, Европској унији и Немачкој и укаже да проусташке снаге уз прећутну или отворену подршку власти упућују отворене претње преосталим Србима у Хрватској с циљем да се иселе или асимилују.

„Проусташке снаге, ако им се не стане на пут, неће се смирити док у Хрватској буде барем један Србин који поштује свој национални и културни идентитет, своју православну веру и Србију сматра својом матичном државом“, навео је Линта.

Он оцењује да проусташке снаге нису задовољне што је из Хрватске протерано 500.000 Срба и што им је отета, уништена или опљачкана покретна и непокретна имовина и одузета стечена и статусна права.

„Због тога је посебна мета њихових напада свако ко се залаже да поштовање људских права и антифашизам као две темељне вредности данашње цивилизације“, закључио је Линта.

Група чланова крајње десничарске Аутохтоне хрватске странке права изазвали су раније данас тежак инцидент у Загребу – отворено су претили премијеру Андреју Пленковићу, у случају да скине плочу „За дом спремни“ у Јасеновцу и на протесту запалили српски недељник Новости.

Они су Пленковићу поручили да се „не игра шибицама и да не уклања плочу ХОС-а у Јасеновцу“.

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Највећа евакуација у Немачкој од Другог светског рата

„Србијагас“ и Министарство енергетике: Неће поскупети гас

Москва уручила Вашингтону протестну ноту

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
2°
18°
Sat
18°
Sun
17°
Mon
10°
Tue

Истакнуто