Фото: mc.rs
Регион

Линта: Никад није било теже бити Србин у Далмацији

Заменик председника Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта оценио је да је положај Срба у Далмацији и шире у Хрватској веома тежак и да су они фактички грађани другог реда.

Линта je у храму Успења Пресвете Богородице у Шибенику присуствовао устоличењу новоизабраног далматинског владике Никодима.

„У Далмацији никад није било лако бити Србин. Данас је чини се теже него икад. Владика Фотије је у претходном веома тешком периоду одолео многим искушењима и као духовни пастир на овом простору оставио дубок траг. Многе цркве су обновљене што је допринијело бољој вези Епархије Далматинске са људима у дијаспорим који сада све чешће користе прилику да се окупе у завичају“, рекао је Линта и упутио честитке владици Никодиму на устоличењу у трон Епископа далматинских.

Линта је, како је саопштено, оценио да је положај Срба у Далмацији и шире у Хрватској веома тежак и они су фактички грађани другог реда.

ПОПУНИТЕ НАШУ ПРЕДИЗБОРНУ АНКЕТУ КЛИКОМ ОВДЕ

Према његовимм речима, главни разлози су дискриминација од стране власти и делу законодавства.

„У Хрватској не постоји стварна политичка воља да држава гарантује једнака права свим својим грађанима без обзира на националну и верску припадност. Због тога Србија има посебну обавезу да активном политиком помогне опстанак преосталих Срба на свом вековном подручју. Потребно је дефинисати дугорочни план помоћи и подршке нашем народу“, рекао је Линта, који сматра да ће Срби у супротном постепено нестати.

У последњих десетак година, навео је он, све већи је број Срба који се исељавају у Србију, а посебно у последњих 5-6 година „због новог таласа усташтва“.

Линта сматра да Србија има право на реципроцитет, јер је Београд омогућио улазак хрватског капитала у Србију и зато је најприродније да сада инсистирамо да се омогући несметан улазак српског капитала у Хрватску и отварање српских фирми, посебно на крајишком подручју.

„На тај начин би се омогућило запошљавање српских повратника и покретање економског развоја крајишког подручја, што је један од предуслова за опстанак српског народа на овим просторима“, закључио је Линта

Извор: РТС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ПОПУНИТЕ НАШУ ПРЕДИЗБОРНУ АНКЕТУ КЛИКОМ ОВДЕ

ПУТИНОВ ШАХ-МАТ У СИРИЈИ: Москва надиграла Вашингтон, Русија преузела Блиски исток!

ИСПОВЕСТ ДЕВОЈКЕ У ЧИЈОЈ ЈЕ КУЋИ УБИЈЕН БОМБАШ ИЗ КРАЉЕВА: Био ми је рођендан, нисам знала да је понео кашикару!

Додик: Српска неће дозволити да БиХ гласа за признавање независности Косова

ЗАСТРАШУЈУЋА ПРОГНОЗА ИЗ БРИТАНИЈЕ Трамп и Ким ће кад-тад ЗАПУЦАТИ, а потом почиње ПАКАО

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
14°
26°
Thu
28°
Fri
30°
Sat
32°
Sun