mc.rs
Регион

Линта: Коначно расветлити судбину свих несталих

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта, поводом Међународног дана несталих лица, оценио је да је крајње вриеме да се коначно расветли судбина свих несталих лица, без обзира на њихову националну и верску припадност, као најважније хумано и цивилизацијско питање у региону.

Породице несталих Срба посебно се срећу са бројним проблемима у настојању да открију шта се десило са њиховим најмилијима. Постоје озбиљне препреке које коче процес тражења и идентификације несталих Срба у БиХ, Хрватској и на Косову и Метохији, оценио је Миодраг Линта.

Линта је у саопштењу навео да је очигледно је да званични Загреб, Сарајево и привремене институције у Приштини не показују стварну вољу да учине конкретне помаке да се реши судбина несталих Срба везано за ексхумације, као и за идентификације посмтрних остатака.

Један од главних разлога за такво понашање јесте политика двоструких стандарда дела међународне заједнице према простору бивше Југославије према којој су Срби тобоже агресори, а Хрвати, Бошњаци и Албанци тобоже жртве, сматра Линта.

Породице несталих Срба посебно вређа чињеница да нису учињени готово никакви помаци у кажњавању злочина које су починили припадници Хрватске војске, тзв. Армије БиХ и ОВК. У претходном периоду пристрасно су вођени поступци за злочине над Србима у Хрватској, БиХ и на Косову и Метохији где су одговорни за злочине ослобођени или су осуђивани на смешно мале затворске казне чиме су додатно понижаване жртве и њихове породице, каже Линта.

Он истиче да је срамотна чињеница да се Тужилаштво за ратне злочине Србије није довољно бавило истраживањем злочина који су почињени над Србима на простору бивше Југославије.

Од свог оснивања 2003. године наше Тужилаштво за ратне злочине подигло је оптужницу против 184 лица у 64 предмета. Од тога броја два лица су Бошњаци, два Хрвата, 21 Албанац и чак 159 Срба или 86 посто од свих оптужених лица, навео је Линта.

Нови тужилац за ратне злочине Снежана Станојковић мора да се посебно ангажује на процесуирању ратних злочина над српским цивилима и заробљеницима, односно да покрене истраге и подигне оптужнице против великог броја злочинаца из реда хрватског, бошњачког и албанског народа, казао је Линта.

Извор: РТС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Амерички сенатор Вучићу: Не дајте статус Руском центру

КИМУ СЕ ОСЛАДИЛО! Свет у паници, а севернокорејски лидер тражи ЈОШ РАКЕТНИХ ПРОБА!

(ВИДЕО) НАЈНОВИЈЕ ЧУДО ИЗ РУСИЈЕ! Овај КАЛАШЊИКОВ не пуца – ОН РАЗБИЈА ДЕМОНСТРАЦИЈЕ!

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
30°
30°
Wed
31°
Thu
25°
Fri
24°
Sat