Фото: mc.rs
Регион

Линта: Инсистирати на питањима које Грабар Китаровићева заобилази

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта указао је да хрватска председница Колинда Грабар Китаровић, у својим јавним наступима, као отворена питања између Србије и Хрватске никад није поменула више тема, међу којима су и питање српске имовине и идентификација ексхумираних посмртних остатака Срба.

Линта у писаној изјави прослеђеној медијима наводи да је „због тога потребно да Србија у дијалогу са Хрватском инсистира на овим питањима јер се тичу пола милиона протераних Срба и преосталих Срба у Хрватској“.

Прецизира да Грабар Китаровићева у својим јавним наступима никад није споменула питање имовинских, стечених и статусних права протераних Срба и српских повратника, питање накнаде штете за преко 10.000 уништених српских кућа и локала у низу хрватских градова, посебно током 1991. и 1992. године.

Према његовим речима, она није поменула ни питање продаје српских кућа преко хрватске Агенције за промет некретнина путем двоструких и лажних уговора, питање кажњавања злочина над српским цивилима и заробљеницима, питање економског развоја крајишког подручја и омогућавања несметаног уласка српског капитала у Хрватску.

Линта указује и на избегавање питања убрзавања ексхумације посмртних остатака Срба са познатих гробних места, као и питања идентификације ексхумираних посмртних остатака Срба.

Линта је, такође, оценио да Грабар Китаровићева понављањем да је „за дом спремни“ стари хрватски поздрав, те да лично није за његову забрану, чиме је потврдила да је „промотер усташтва и ширења међунационалне мржње у Хрватској“.

„Усташки зликовац Анте Павелић сигурно би био задовољан чињеницом да су на челу Хрватске политичари који су успели да легализују злочиначки поздрав ‘за дом спремни’ и да усташку плочу која је била у Јасеновцу скоро годину дана, преместе у Новску уместо да је униште“, каже Линта.

Како је навео, хрватска председница истиче да се бавила проучавањем праксе других држава када је реч о симболима тоталитарних режима и суштински се залаже за модел да се усташки симболи „U“, „за дом спремни“ и други, под којима је убијено стотине хиљада Срба и других, не забрањују већ да се користе као сувенири.

Хрватска би тиме, према хрватској председници, показала као држава која апсолутно штити слободу говора, па тако не би морала да санкционише ни говор мржње, додаје Линта.

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Бошко Обрадовић зове Вука Јеремића и Сашу Радуловића у коалицију

БУГАРКЕ ЏЕПАРЕ ПО БЕОГРАДУ: Организоване банде харају по српској престоници

Оставите коментар