Printscreen
Регион

Линта: Хрватска нема право да тражи ратну одштету од Србије

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта саопштио је да Хрватска нема право да тражи ратну одштету од Србије али има обавезу да плати ратну одштету својим држављанима српске наицоналности.

Линта је навео да је једно од отворених питања између Србије и Хрватске и питање ратне одштете које треба да буде предмет разговора.

БИЋЕШ МОЈА ИЛ’ БОЖИЈА, РЕКАО ПА УБИО: Мој је, али ми га није жао! Очајна мајка младића који је избо девојку у свлачионици

Наведено питање је, напомиње Линта, истакнуто у Споразуму о нормализацији односа, потписаном у Београду 23. августа 1996. године између бивше Савезне Републике Југославије и Републике Хрватске, а који је ступио на снагу 18. октобра 1996. године након ратификације у парламентима две државе.

У члану седам, стране уговорнице су се, између осталог, обавезале да ће у року од шест месеци од дана ступања на снагу овог споразума склопити споразум о накнади за сву уништену, оштећену или несталу имовину.

БРИТАНЦИ СПРЕМАЈУ НАПАД НА СРБИЈУ И СРПСКУ: Чак 600 припадника формације САС, тек пристигле из Сирије, чека сигнал за акцију!

У циљу спровођења обавеза из овог члана договорено је оснивање мешовите југословенско-хрватске комисије састављене од по три представника сваке стране уговорнице.

Линта наводи да је укупно одржано 13 састанака комисије до марта 1999. године када је дошло до бомбардовања СР Југославије.

Према његовим речима, наведена комисија није се више састајала.

Погледајте ког политичара највише цензуришу на Фејсбуку

На састанцима комисије је, између осталог, разматран и нацрт споразума о накнади штете за уништену, оштећену и несталу имовину али до потписивања никад није дошло.

Линта истиче да Србија треба да покрене иницијативу да се обнови рад некадашње југословенско-хрватске комисије за спровођење члана 7 Споразума о нормализацији односа.

СРБИЈА СЕ У ШОКУ ОПРАШТА ОД ВЕЛИКОГ ГЛОГОВЦА: Па зар и ти оде, глумчино? Небеска удица од данас је на небу…

„Хрватска нема право да тражи ратну одштету од Србије али има обавезу да плати ратну одштету својим држављанима српске националности. Међународни суд правде у Хагу је одбио тужбу Хрватске за геноцид а тиме и остале тужбе, међу којима је и она за накнаду ратне штете“, закључио је Линта.

РЕКЛАМА
ЗАВЕТНИЦИ: Становници Калуђерице су од Града добијали само намете и дажбине!

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ЗЛОУПОТРЕБА МОЋИ? Сирија позива УН да осуде нови напад коалиције на челу са УН

(ФОТО) ОПРОШТАЈ ОД ХЕРОЈА: На сахрани руског пилота 30.000 људи

БРИСЕЛ ОМОГУЋИО ХРВАТИМА ДА УЦЕЊУЈУ СРБИЈУ! Усташе ће тражити АПАТИН, СОМБОР И БАЧКУ ПАЛАНКУ, ако не дамо БЛОКИРАЋЕ НАС У ЕУ!

Извор: Танјуг

Оставите коментар