wikipedia.org
Регион

Линта: Хрватска да се одрекне лажног вуковарског мита

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта каже да је један од услова за трајни мир Србије и Хрватске да се Хрватска "одрекне лажног вуковарског мита".

Линта је рекао да се данас навршава 26 година од када су припадници ЈНА ослободили Вуковар од хрватских паравојних формација.

„Рат у Вуковару је почео када су хрватске паравојне формације крајем августа 1991. започеле блокаду гарнизона ЈНА, којем су искључили воду и струју, а припаднике легалне ЈНА убијали снајперима“, наводи Линта.

ЧАЧАНИН ДОСКОЧИО ПАРКИНГ СЕРВИСУ: Кад је аутомобил породични, КАЗНЕ ЗАСТАРЕВАЈУ ЗА ГОДИНУ ДАНА

Он је указао да су још у пролеће исте године хрватске паравојне формације окупирале Вуковар и почеле дизати у ваздух српске кафиће и куће, а затим су почела организована застрашивања, отимања, премлаћивања и убиства Срба.

Према подацима Удружења српских породица убијених, погинулих, несталих и насилно одведених лица „Против заборава“, које делује у Хрватској, у Вуковару је током лета и јесени 1991. године убијено или нестало најмање 120 Срба.

Линта истиче да је у Хрватској доминатан такозвани „вуковарски мит“, који је утемељен „на лажи и превари“ и чији циљ је да констатно распирује мржњу према Србима називајући их агресорима и злочинцима.

Лазански: Срби у строју са Хрватима? Нема шансе

„У Хрватској деца уче како је Вуковар тобоже одувек био хрватски град, како су рат у Вуковару тобоже започели Срби и ЈНА; како је ЈНА тобоже била српска војска која је извршила агресију на Хрватску, како су Хрвати били слабо наоружани, како је Вуковар ‘град херој’ који је тобоже био у потпуном окружењу, како је Овчара највећи злочин…. Бројне чињенице јасно показују да је Туђманова Хрватска извршила агресију на Србе у Вуковару и широм Хрватске с циљем стварања етнички чисте државе по узору на злогласну НДХ“, истакао је Линта.

Како је додао, у томе су у великој мери успели захваљујући двоструким стандардима западних сила.

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

НАСА: Овим градовима прете поплаве

Охридска архиепископија СПЦ добила спор против Македоније

(ВИДЕО) Банде миграната и анархиста ДИВЉАЈУ ПО БРИСЕЛУ ВЕЋ ДАНИМА

Оставите коментар