Занимљивости

ЛИДЕРИ РЕКОРДЕРИ – погледајте по чему се истичу ови политичари

Највиши и најнижи, најстарији и најмлађи, најбогатији и они са највећом резиденцијом, истополно опредељени и председници са најдужим именом на свету. Међу бившим и актуелним светским лидерима постоји много оних који су по нечему "јединствени". Погледајте и по чему.

1.) Председник са најдужим именом

Хери Рајаонаримампианина је јануара 2014. године постао председник Мадагаскара и пажњу светске јавности привукао због свог дугачког и заплетеног презимена. Његово пуно име гласи Хери Мартиал Рајаонаримампианина Ракотоариманана. Да се не мучите са бројањем рећи ћемо вам да његово име садржи чак 44 слова, а његово прво презиме 19. То значи да овај лидер важи не само за председника са најдужим именом већ и за председника са најдужим презименом на планети.  Британски „Гардијан“ је 2014. године  на основу истраживања 195 тадашњих светских лидера дошао до закључка да њихово име и презиме у просеку броји 14 слова.

2.) Град који је окупио највише светских политичара на једном месту

У септембру 2000. године на тадашњем „миленијумском заседању“ Генералне скупштине Уједињених нација у Њујорку бивши генерални секретар ове организације, Кофи Анан, угостио је чак 150 светских лидера. На тродневном састанку председници и премијери држава разговарали су о глобалном загревању, сиромаштву и решавању најкритичнијих глобалних безбедносних питања, значи о темама које су и данас актуелне.

На поменуто историјско заседање у Њујорк дошли су и тадашњи председник Кубе Фидел Кастро и ирански врховни вођа Мохамед Хатами, док су представници Северне Кореје свој пут у САД прекинули на тлу Европе јер нису хтели да се подвргну физичком прегледу на аеродрому у Немачкој.

Овај догађај ушао је у Гинисову књигу рекорда као заседање на којем се на једном месту окупило највише светских лидера.

3.) Најтежи политичар на свету

Назив најтежег светског лидера припао је некадашњем краљу пацифичког острва Тонга, Тауфа`ахау Тупоу Четвртом, који се на челу своје државе налазио између 1965. и 2006. године. Када му се 1976. године на ваги исцртала бројка од преко 200 килограма овај председник, који је понео титулу „најтежи међу најтежима„, одлучио је да примени строгу дијету. До своје смрти, 2006. године он је тако изгубио 40% своје дотадашње тежине.

4.) Највиши на свету

Према доступним подацима титула највишег лидера свих времена за сада је припала  краљу државе Наваро, Санчу Седмом, који је владао у 13. веку. Његови посмртни остаци су показали да је у висину мерио читавих 220 центиметара.

И српска историја може да се похвали са једним од највиших владара на свету. Цар Душан Силни, поред тога што је био озбиљан државник и један од утемељивача средњовековне српске државе, остаће упамћен и као један од највиших светских државника. Он је наиме у висину мерио чак 214 центиметара и био према сведочењима многих који су живели у оно доба прави див.

Међу актуелним политичарима за једног од највиших важи председник Црне Горе, Филип Вујановић, који је висок пуна 2 метра.

5.) Најнижи међу светским политичарима

За апсолутног рекордера на овом пољу без сумње важи некадашњи председник Мексика Бенито Хуарез који је и данас симбол борбе мексичког народа против утицаја странаца у држави. Овај лидер био је невероватно низак и мерио је свега 137 центиметара. Некадашњи лидер Северне Кореје Ким Џон Ил мерио је 168 центиметара док актуелни руски премијер, Дмитриј Медведев, достиже висину нешто мању од 170 центиметара. Он је са својих 162 центиметра за осам центиметара нижи од руског председника Владимира Путина.

Многи познати историјски владари такође нису прешли границу од 170 центиметара. Међу њима се налазе Наполеон Бонапарта, Винстон Черчил, Јосип Стаљин, Владимир Лењин и Јасер Арафат.

6.) Најдужи икада одржани говор

Бивши кубански лидер Фидел Кастро ушао је у Гинисову књигу као председник који је одржао најдужи говор свих времена у палати Уједињених нација у Њујорку. Његово обраћање делегатима Генералне скупштине УН-а 29. септембра 1960. године трајало је читавих четири сата и 29 минута. Али то није његов лични рекорд. Свој најдужи говор икада овај код куће и међу многим народима у свету омиљени вођа одржао је 1986. године у родној Хавани када је причао невероватних седам сати и 10 минута.

7.) Први хомосексуални лидер – Јохана Сигурдардотир

До сада је у Европи и на свету било пет истополних, бисексуалних односно транссексуалних политичара који своју сексуалну оријентацију у време трајања свог мандата нису крили од очију јавности. Први хомосексуални председник на свету постала је Јохана Сигурдардотир која је фебруара 2009. године преузела вођење Владе Исланда. Истополно оријентисани су и некадашњи премијер Белгије Елио Ди Рупо као и актуелни председници Влада Луксембурга, Ирске и Србије – Хавијер Бетел, Лео Варадкар и Ана Брнабић.

8.) Анкара – место највеће председничке резиденције на свету

Председнички комплекс у главном граду Турске познат као „Бела палата“ важи за највећу председничку резиденцију на свету. Огромно здање које има 1.150 соба и које у површину мери преко двеста хиљада квадратних метара налази се на периферији Анкаре. Актуелни турски председник Ердоган у њу се уселио у октобру 2014. године.

Комплекс који обухвата посебне зграде за посетиоце, ботаничка башта, контролни центар, огроман парк и подземни бункер подсећа по својој величини на некадашње монументалне зграде у којима су живели турски султани.

Међу највеће палате на свету убрајају се још и Хофбург у Бечу (240 хиљада квадратних метара, 2.600 соба) и здање Раштрапати Баван у главном граду Индије (200 хиљада квадратних метара).

9.) Најстарији на свету

За најстаријег светског политичара који је још увек на положају важи председник афричке државе Зимбабве, Роберт Мугабе. Мугабе је рођен 21. фебруара 1924. године што значи да ће за четири месеца напунити 94 године. Одмах за петама су му британска краљица Елизабета Друга (91 годину) и актуелни кубански председник Раул Кастро (86 година).

10.) Најмлађи на свету

Судећи према коначним резултатима прошлонедељних парламентарних избора у Аустрији свет ће ускоро добити најмлађег председника Владе, лидера Народне партије Аустрије, 31-годишњег Себастијана Курца. Курц је до сада обављао функцију аустријског шефа дипломатије.

Међу најмлађе светске политичаре убрајају се и актуелни севернокорејски лидер Ким Џонг Ун (34 године), ирски премијер Лео Варадкар (38 година) и француски председник Емануел Макрон (39 година).

Извор: Говори Србија

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Русија упозорава: САД од Раке праве нову престоницу Сирије – без Асада

Израелски историчар: Јасеновац био пакао на Земљи

Додик: Ово није султанат, нити ће икада бити

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
16°
24°
Thu
23°
Fri
22°
Sat
15°
Sun