Извор: sputnik.com
Свет

Лидери БРИКС-а осудили севрнокорејски нуклеарни тест

Лидери БРИКС-а снажно су осудили нуклеарни тест Северне Кореје и позвали на директан дијалог о нуклераном проблему на Корејском полуострву, наведено је у зеједничкој декларацији.

Снажно осуђујемо нуклеарни тест који је извела Северна Кореја и изражавамо дубоку забринутост због константних тензија око севернокорејског нуклеарног проблема, стоји у декларацији, пренео је ТАСС.

Лидери БРИКС-а истакли су да проблем једино може бити решен мирним путем кроз директан дијалог свих страна.

Северна Кореја извела је своју шесту и најснажнију нуклеарну пробу, саопштивши да је детонирала унапређену хидрогенску бомбу за ракету дугог домета, што је изазвало бурна реаговања широм света.

Си Ђинпинг позива на јачу улогу БРИКС-а

Кинески председник Си Ђинпинг позвао је земље чланице БРИКС-а (Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужноафричка Република) да играју већу улогу у свету, одбаце протекционизам и улију нову енергију у решавање јаза између богатих и земаља у развоју.

„Морамо учинити међународни поредак праведнијим и равноправнијим”, рекао је Си лидерима земаља БРИКС-а у уводном обраћању на отварању самита, који је данас почео у кинеском граду Сијамену, извештава агенција АП.

„Наше све тешње везе са остатком света захтевају да наших пет земаља игра активнију улогу у управљању светом. Без нас… многи изазови не могу бити ефикасно решени”, оценио је Си. Додао је да би земље чланице требало да „говоре једним гласом” како би заједно представиле своја решења за глобалне проблеме и заштитиле заједничке интересе.

Кинески председник је позвао партнере у БРИКС-у, бразилског председника Мишела Темера, руског лидера Владимира Путина, индијског премијера Нарендру Модија и председника Јужне Африке Џејкоба Зуму да се супротставе растучхем протекционизму широм света.

Лидери БРИКС-а састали су се на деветом по реду самиту који ће трајати до сутра, како би мапирали будући курс те организације, коју су пре једне децније формирале брзорастуће економије како би се бориле за бољу заступљеност земаља у развоју у свету и супротставиле западном светском поретку који доминира од краја Другог светског рата.

БРИКС се убрзо по оснивању изборио за повећање удела гласачких права тржишта у развоју у светским финансијским институцијама – Међународном монетарном фонду и Светској банци, а такоде је покренуо и сопствену развојну банку.

Си жели да БРИКС игра важнију улогу у решавању међународних питања, мада, како наводи АП, неки посматрачи сматрају да снага те организације слаби због ривалства између Кине и Индије и економских проблема Бразила, Русије и Јужне Африке, због пада цена енергената и сировина од којих су њихове економије зависне.

Тако је председник Јужне Африке Џејкоб Зума изјавио да, иако је трговина његове земље са чланицама БРИКС-а дуплирана, са 15 милијарди долара у 2010. години на 31,2 милијарде долара у 2016, она није уравнотежена.

„Карактер трговине је изузетно неуравнотежен”, рекао је он на Пословном савету БРИКС-а у недељу, напомињући да у извозу из Јужне Африке посебно претежу сировине и да је „та доминација извоза сировина негативно утицала на Јужну Африку”.

Он је позвао друге земље БРИКС-а да инвестирају у програме понуде и развоја у Африци, у развој вештина и трансфер технологије, и да се ангажују на пројектима који „подржавају инклузивни развој и равноправна партнерства”.

Зума је такође позвао Нову развојну банку, коју је БРИКС основао 2014, а која је почела с радом прошле године, да више кредитира Африку.

Си Ђинпинг је рекао данас другим лидерима да „тек треба у потпуности искористити потенцијал сарадње у БРИКС-у”.

Од укупно 197 милијарди долара које су чланице БРИКС-а инвестирале у иностранству 2016. године, само 5,7 одсто је уложено у ових пет земаља, рекао је он, позивајући на већу сарадњу у финансирању, повезивању, одрживом развоју, иновацијама и индустријској сарадњи.

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Јужна Кореја испалила балистичку ракету, симулиран напад на северног суседа

Меркел: Турској није место у ЕУ, тражићу прекид преговора (ВИДЕО)

Вода на Марсу откривена тамо где је нико није очекивао

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
7°
10°
Wed
10°
Thu
14°
Fri
17°
Sat