Извор: wikipedia.org
Европа Свет

,,Либерални шеријат“ или како феминисткиње манипулишу исламом у Норвешкој

У најновијој анкети која је означена као најсвеобухватнија у скорашњој норвешкој историји, 97% норвешких муслимана се изаснило за равноправност између полова. Међутим, истовремено је око трећине њих изјавило да је неопходно следити шеријат, што је истраживаче оставило збуњене.

Популарна норвешка списатељица и феминисткиња муслиманског порекла Бушра Ишак је, у сарадњи са неколицином либералним невладиних организација из Норвешке, извршила наводно најсвеобухватнију анкету локалног муслиманског становништва, што је довело до необичних резултата.

Анкетирани су муслимани различитог етничког порекла, уз критеријум да већ најмање 5 година живе у Норвешкој, а питања су варирала од оних о толеранцији и улози жена, преко демократије и људских права до тероризма и радикализације.

,,Желим да обелоданим глас обичних, просечних муслимана и да истовремено срушим страх и предрасуде које владају о нама тако што ћу показати чињенице.“ – рекла је Бушра поводом анкете.

Резултати анкете на први поглед су запањујући. Од 845 анкетираних муслимана 97% се изјаснило за пуну равноправност између жена и мушкараца, исти проценат сматра да би свако требало да буде слободан да изабере свог животног партнера, а 98% је рекло да би жене морале да имају исте услове и права да се образују и раде као и мушкарци, што све наводно указује на висок степен интегрисаности норвешких муслимана у либерални систем. Истовремено 4 од 10 испитаника негативно оцењује норвешки однос према муслиманима, а преко трећине сматра да је неопходно следити шеријат – верски закон који чини саставни елемент свих радикалних интерпретација ислама. Ово је и најслабија тачка анкете јер се шеријат коси са концептом равноправности полова. Осим тога, око 2% испитаника је отворено подржало тероризам и убијање цивила зарад остварења политичких циљева.

Занемаривши контрадикторне елементе анкете, норвешки гласноговорници мултикултурализма и политике отворених врата за мигранте су похитали да на сва звона нахвале анкету као доказ умерености и прогресивности норвешких муслимана.

Јавност скептична – анкета намештена

Ипак, добар део не само аутохтоне норвешке, већ и муслиманске јавности је анкету дочекао скептично. Наиме, критичари анкете сматрају да су њена питања била намерно тако конципирана да дају погрешне резултате, а директних питања која би испитала ставове испитаника о хомосексуализму, абортусу, сексуалним односима пре брака или алкохолизму нису постављана. Драстично преклапање између броја оних који се истовремено залажу и за шеријат и и за једнакост између полова указује управо на то да су питања била нејасна.

,,Налази Бушре Ишак су заводљиво улепшани и ближи су некаквом политичком говору са лепим обећањима. Дотични резултати су илузорни.“ – рекла је генерална секретарка норвешке агенције за интеграцију Дана Асел Манучехри. ,,Норвешки муслимани могу говорити да су за једнакост, али довољно је мало се прошетати по муслиманским квартовима да видите да то нема везе са реалношћу“. – додала је.

Заменик лидера Либералне странке Абид Раџа је закључио да одговори једноставно не одговарају реалности. ,,Да су питања била конкретнија, нпр. – да ли сте за пуну сексуалну слободу жена, да ли прихватате да ваша ћерка сама бира своју одећу, да ли би имали нешто против да она уђе у лезбијску везу или да одбија да ступи у брак до краја живота – мислим да би мало њих одговорило позитивно.“ – упозорио је Раџа.

Осим тога, поједини критичари указују на то да су либералне невладине организације које су учествовале у реализацији анкете доводиле један део испитаника из својих редова како би резултате учинили још либералнијим. Они указују на то да се ради о опасној манипулацији чињеницама како би се заташкали драстични социјални и безбедносни проблеми које муслиманска имиграција изазива.

Извор: Говори Србија

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Магнет у служби откривања и издвајања ћелија рака

ЈЕДИНИЦЕ ПВО У АКЦИЈИ: Одржана ноћна вежба 250. ракетне бригаде Војске Србије

Мистерија која потреса Српску: Шта се крије иза крађе „Дејтона“

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
29°
Wed
29°
Thu
29°
Fri
30°
Sat