Извор: nasa.gov
Занимљивости

Насина летелица која ,,јури“ астероид данас ,,хвата убрзање“ од Земље

Летелица ,,Osiris-Rex" америчке свемирске агенције за изучавање астероида данас ће се приближити Земљи на путу ка астероиду Бену с којег треба да узме узорке.

Osiris-Rex, који је лансиран пре годину дана, проћи ће на око 18.000 километара од Земље да би му гравитација планете дале убрзање да стигне до Бенуа.

Летелица НАСА би требало да стигне до малог астероида следеће године и да 2020. узме узорке с њега пре повратка на Земљу.

Osiris-Rex би требало да се приближи Земљи брзином од 31.000 километара на сат. Прво ће надлетети Аустралију пре него што се Земљи највише приближи над Антарктиком, јужно од Рта Хорн у Чилеу. НАСА наводи да је преузела мере предострожности како летелице не би ударила у сателите око Земље.

НАСА наводи да се верује да Бену садржи узорке првобитних материјала од којих је направљен Сунчев систем пре 4,5 милијарде година.

Бену, који у пречнику има око 500 метара и масу од око 60 милиона тона, класификован је као потенцијално опасан астероид с вероватноћом од 0,037 одсто да удари у Земљу крајем 22. века, невела је НАСА.

Извор: Н1

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Постављен нов кабл за брзи пренос података испод Атлантика (ВИДЕО)

Тачи: Војска Косова до краја године, нико то неће спречити

Лавров: Односи Русије и САД нарушени због русофобичне хистерије

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
7°
10°
Wed
10°
Thu
14°
Fri
17°
Sat