Летелица ,,Касини", извор: nasa.gov
Занимљивости

Летелица ,,Касини“, након невероватних открића, приводи крају мисију на Сатурну

Готово 20 година након лансирања, Насина летелица ,,Касини" (Cassini) ускоро ће завршити своју мисију до сада најдубљим понирањем у Сатурнову атмосферу у којој ће напослетку изгорети.

Након шестомесечног истраживања до сада непознатих подручја, летелица ,,Касини“ ускоро ће почети да се спушта у горње делове Сатурнове атмосфере након чега ће у њој 15. септембра и изгорети.

Последњих месеци она је летела између Сатурнових прстенова и уз спољне рубове његове атмосфере, први пут у историји. Ти маневри били су прерискантни у ранијим фазама мисије јер је могло доћи до оштећења летелице.

Пет последњих орбита омогућиће научницима да виде како Сатурн изгледа са унутрашње стране, а добиће и слике прстенова високе резолуције, рекао је научник Скот Едингтон.

,,Толико смо се приближили прстеновима и планети да почињемо гледати структуру појединих прстенова“, рекао је.

Научници су пре неколико година схватили да ће летелица остати без горива у блиској будућности. Желели су да мисију не само сигурно приведу крају него и притом да науче још нешто па су се одлучили за овакво ,,велико финале“.

Касини је лансирана 15. октобра 1997, заједно са сондом ,,Хајџенс“ (Huygens). До Сатурна је путовао готово седам година.

Сонду Хајџенс саградила је Европска свемирска агенција. Касини ју је 2005. спустио на Титан, један од Сатурнових месеца који је јако сличан Земљи. Тиме је први пут откривена његова површина. ,,Само та мисија променила је начин на који НАСА истражује где би могло бити живота.“ – рекао је Едингтон.

Научник у пензији Џејмс Оберг рекао је да је Касини показала да има и више него довољно разлога за повратак на Сатурн. ,,Касинијева улога на Сатурну била је да попуни празнине и открије нове тајне.“ – рекао је.

Он сматра да би Сатурнов састав у будућности могао бити извор ресурса као што је вода за пројекте промене климе на планетама као што је Марс, како би се учиниле настањивим. ,,Воду око Сатурна најлакше је искористити и транспортовати даље.“ – рекао је.

Касини је важан јер је показао свету ствари за које људи пре нису ни помишљали да би могле да постоје на тој планети. ,,Мислим да је то Касинијева оставштина.“ – рекао је Едингтон.

Извор: Н1

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Свечано обележен завршетак снимања „Немањића“

ШОКИРАЋЕ ВАС колики домет заправо имају СЕВЕРНОКОРЕЈСКЕ РАКЕТЕ (ФОТО)

Астероид пролази поред Земље у октобру

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
27°
Tue
29°
Wed
29°
Thu
29°
Fri