Занимљивости

ЛЕГЕНДА О ВАМПИРУ ИЗ КИСЕЉЕВА: Дабогда те Пера посетио! Убио десетине људи и то после сопствене смрти!

Извесни Петар Благојевић повампирио се пре Саве Савановића и тако ушао у анале као први вампир у Србији. О њему, за разлику од Савановића, постоје озбиљнији докази од литерарних – аустријска штампа пренела је 1725. године извештај у коме се сасвим озбиљно говори о постојању вампира у Србији.

Уске уличице села Кисиљева се празне. Случајних пролазника готово и да нема, а они које смо зауставили да питамо да ли су чули за вампира Петра Благојевића, који је харао овим селом почетком 18. века – углавном нас погледају, слегну раменима и продуже даље.

ДАРКО ОД ЛЕКАРА ТРАЖИО ДРОГУ: Лазић упао у кризу, хирург открио детаље интервенције

– Знам за Петра Благојевића, али људи о њему овде не воле да причају. Зашто бисмо навлачили себи муку на врат? – каже старица док ужурбаним кораком покушава да нам умакне.

Не одустајемо. Питамо још једном спомињу ли мештани Кисиљева Благојевића, након чије су смрти 1725. године људи у његовом крају почели напрасно да умиру. Старица застаје. Окреће се ка нама.

МАЈКА БРАНКА ДОЈУРИЛА У БОЛНИЦУ ДА ВИДИ СИНА: Чекамо лекаре! Дарка још нисмо видели! ОЧАЈНА! ПОЛУЖИВИ ОД БРИГЕ

– Прича се. Прича се да их је ноћу, кад би пала магла, прогонио, гушио. У осам дана умрло је деветоро људи, а све жртве су пре смрти тврдиле да их је посетио Петар. Кажу да му је гроб отворен и да је у њему био малтене жив. Није трулио. Зато су му срце проболи коцем, а тело спалили на ломачи. Ето. Тако се прича. Тако је и до мене дошла. Од тада се овде ништа слично није догађало – присећа старица и показује на пут који води до гробља на којем је сахрањен Петар.

Магла је ужасна, ништа се не види, али некако се пробијамо до гробља. Стари гробови су углавном прекопани, али успевамо да пронађемо место на којем је наводно укопан Петар. Ништа не показује да је на том месту сахрањен човек који је, како кажу, убио десетине људи, и то после сопствене смрти.

МАТИЈА НАМАГАРЧИО МИЛА! Бећковић ће упркос забрани говорити на прослави у Будви!

Први комшија потврђује нам да је Петар постојао. Мештани не воле да причају о њему јер ће им то „отерати све потенцијалне удаваче“!

– Остало је углавном старо становништво, млади хрле у градове, а ово мало што је остало мисли да им је Петар антиреклама и да девојке неће хрлити у место у којем је Пера вампир у сну посећивао жену и гушио је – објашњава нам он.

СНЕГ НАМ СТИЖЕ ТЕК ОКО БОЖИЋА! Ово је детаљна прогноза за зиму! ЕВО ДО КАДА ЋЕ БИТИ ТОПЛО!

Други старији мештанин каже нам да му је још деда причао како је после Перине смрти аустријска војна управа послала комисију да испита да ли вампири у Србији постоје и да ли се развила епидемија вампира. Крвопија се, наводно, појавила и у оближњем селу – Медвеђи.

– Отварали су гробове људи за које се причало да су се повампирили. Причало се да су наилазили на свежа тела. Мртви су изгледали као живи. Ево овако, као ја. Ма, Боже ме сачувај! – узнемирено прича и додаје да су аустријски комесари наредили спаљивање свих лешева који су деловали живо, а од тада у селу постоји клетва: „Дабогда те Пера посетио!“.

ОНО ШТО ЈЕ ВИДЕО ВИШЕ НИЈЕ МОГАО ДА НОСИ НА ДУШИ: Мустафа проговорио о Албанки која је измасакрирала српског дечака

Нажалост, комисија није потврдила постоје ли вампири или не, али њихови извештаји о људима које ноћу посећују мртви и сисају им крв пронели су се Европом брзином муње.

– Село умире. Млади беже, остајемо само ми, старци. И Пера Благојевић – тужно ће нештани.

Претрага пак показује да је у аустријским изворима Петар Благојевић (Петер Плогојоwитз) забележен као сељак из Србије, за којег се везује легенда да је после смрти постао вампир.

Наводи се да је живео је у 18. веку у селу Кисилова (данашње Кисиљево), у севернијем делу централне Србије, која је тада била део аустријског царства (од 1718. до 1739).

И СРБИ СУ У ОПАСНОСТИ! Баба Ванга је предвидела успон Путина и погибију стотина хиљада људи, а од једног њеног пророчанства јежи се кожа!

Након смрти Петра Благојевића, људи у овом крају почели су после кратке и мистериозне болести да умиру. Настала је сумња да се Петар повампирио.

На самртној постељи многи су тврдили да им се умрли Благојевић у ноћи указивао и да их је давио.

Његова супруга је побегла непосредно после тих чудних збивања, рекавши да јој је у сну дошао мртав муж тражећи своје опанке.

Душан Силни први је владар који је покушао да међу Србима искорени веровање у вампире.

У члану 20 Душановог законика пише да се „изричито забрањује ископавање лешева, њихово пробадање коцем и спаљивање“. Село у којем би се ово догодило морало је да плати 500 перпера, а поп би био распопљен. И поред тога, људи су наставили са отварањем гробова и спаљивањем мртвих.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

РАЗОРИЛИ СТЕ МИ СРБИЈУ! Порука Немање Матића изазвала тектонске потресе на Острву! ЕВО ШТА ЈЕ СРБИН ПОРУЧИО ЕНГЛЕЗИМА

Гину деца: Америчка коалиција забрањеним гранатама засула Сирију

ЗНАТЕ ЛИ КО ЈЕ БИЛА ДРАГА ЉОЧИЋ? На данашњи дан умрла је 1. жена лекар у Србији! Учествовала у 4 рата, са војском прешла Албанију, а када чујете какву је НЕПРАВДУ доживела, никада је нећете заборавити

Дачић о новој акцији Приштине: Доживеће дебакл

Рат се наставља: Црногорци из лектире избацили дела Десанке Максимовић, Алексе Шантића, Бранка Ћопића…

(ФОТО) У БОЛНИЦИ САМ ТРАЖИЛА СНАГУ КОЈУ САМ ПРЕНЕЛА ДАРКУ! ЗНАМ ДА МУ ЈЕ ПОМОГЛО! Огласила се Ана Севић и послала поруку која ће вас РАСПЛАКАТИ: Све сам урадила за оца мога детета што је у МОЈОЈ МОЋИ

ИГРАО СЕ ПИШТОЉЕМ, ПА МАЈКУ УПУЦАО У ОКО! Језива несрећа у стану у центру Чачка!

Курир

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
25°
Mon
29°
Tue
29°
Wed
29°
Thu