Sputnik/ Виталий Белоусов
Русија Свет

Лавров: Сиријска опозиција да одустане од ултиматума за решавање ситуације

Опозиција у Сирији би требало да одустане од ултиматума за решавање ситуације у земљи, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров на конференцији за медије у Абу Дабију.

„Неопходно је да се опозиција понаша реално, да одустане од ултиматума који се не уклапају у правила која је одобрио Савет безбедности УН. Савет безбедности је одлучио да сами Сиријци треба да одлучују о судбини Сирије. Тамо нема никаквих предуслова“, истакао је руски министар.

Очекује се да ће у септембру бити одржан нови круг преговора о Сирији у Астани.

Лавров је рекао да Москва подржава иницијативу Саудијске Арабије за уједињење три платформе сиријске опозиције.

„Када је Саудијска Арабија дала иницијативу за уједињење Врховног комитета за преговоре, који је у своје време установљен на састанку у Ријаду, са каирском групом опозиционара и московском опозиционом групом, подржали смо то на најактивнији начин. Сматрам да је то неизбежан потез који ће помоћи стварању заиста значајних и садржајних преговора о будућности Сирије“, нагласио је Лавров.

„Није важно што до сада није дошло до неког пробоја. Као што се каже, сваки почетак је тежак. Најважније је да је овај процес започео, а учесници процеса, и Ријадска и Каирска и Московска група, пристали су да наставе ове напоре. Трудићемо се да на сваки начин помажемо нашим колегама из Саудијске Арабије“, додао је Лавров.

Током састанка са министром спољних послова Уједињених Арапских Емирата Абдулахом бин Зајидом ел Нахијаном министар спољних послова Русије је разговарао о борби против тероризма и потврдио је интерес Москве да са Абу Дабијем координира питања о управљању кризама у Сирији, Либији, Ираку и Јемену.

„Наравно, од међународних питања највише пажње посветили смо потреби бескомпромисне борбе против терориста свих боја. Овде имамо апсолутно јединствен став, као и потребу за сузбијање терористичке и екстремистичке идеологије“, истакао је Лавров.

Он је прецизирао да су министри спољних послова „разматрали ситуацију у Сирији, Либији, Јемену, Ираку“.

Извор: rs.sputniknews.com

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Аутномни женски центар тражи од Брнабићеве скандалозан закон

Јункер: Турска „џиновским корацима“ напушта Европу

МОРИНА ЋЕ ИПАК ЗАВРШИТИ У СРБИЈИ? Суд одобрио изручење, одбрана се жали

 

 

 

Оставите коментар