Фото: Спутњик
Русија Свет

Лавров: Ризик од тога да спор Северне Кореје и САД прерасте у рат је велики

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров је рекао да је опасност од тога да се спор између САД и Севрне Кореје претвори у тотални рат велика, што би однело јако много живота.

,,Ризици су веома велики, посебно када се има у виду реторика две земље. Чујемо директне претње о примени силе. Истовремено је амерички секретар одбране Матис још једном рекао да би ово подразумевало велики број жртава, али упркос томе изјаве о превентивном нападу на Северну Кореју не престају, као ни изјаве Пјонгјанга о томе да је неопходно напасти Гуам на коме се налази неколико америчих војних база.“ – рекао је Лавров.

,,Наравно да нас ово веома брине.“ -рекао је Лавров и додао да ,,у условима када је рат близу, први корак ка смиривању ситуације би морала да направи јача, паметнија страна“.

Руски шеф дипломатије је такође изјавио да се нада да ће разум превладати поводом Северне Кореје, упркос узаврелој реторици Пјонгјанга и Вашингтона. ,,Нажалост, реторика у Вашингтону и Пјонгјангу постаје екстремна. Још увек чекамо да разум превлада.“ – изјавио је Лавров на омладинском форуму у Владимировској области Руске Федерације.

Русија изиражава забринутост поводом корејске кризе већ неколико месеци уназад, а током посете кинеског председника Си Ђинпинга Москви раније овог лета, Кина и Русија су изнеле свој предлог стратегије решења кризе. Она би подразумевала да Пјонгјанг обустави нуклеарне и ракетне пробе, а да Вашингтон и Сеул прекину војне маневре који угрожавају Северну Кореју.

Извор: Спутњик

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Недимовић: На српском тржишту нема заражених јаја

Мимоза Кушари Љиља нова премијерка сепаратистичке-квази владе Косова

Трамп спреман за команду: Оружје запето и напуњено!

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
29°
Fri
30°
Sat
29°
Sun
27°
Mon