Фото: Правда
Америка Русија Свет

ЛАВРОВ ОТКРИВА: Ево која ЧЕТИРИ ДОГОВОРА су пала између Путина и Трампа (ВИДЕО)

Дводневни састанак 20 индустријски најразвијенијих земаља света почео историјским сусретом лидера Русије и Сједињених Америчких Држава.
Фото: Правда

Први сусрет председника двеју најмоћнијих држава  Владимира Путина и Доналда Трампа, бацио је у други план дискусије почетка дводневног Самита Г-20 у Хамбургу. Сви су се фокусирали на њихов први разговор уживо у једној од сала хамбуршког сајма, јер су до сада Трамп и Путин причали само телефоном, три пута од инаугурације новог шефа Беле куће.

Да је велико интересовање било оправдано показало се после два сата и двадесет минута разговора а било је планирано да он траје највише 60 минута. Путин и Трамп су постигли више конкретних договора којима покушавају горућа питања међународне политике.

О чему су говорили Путин и Трамп новинарима је испричао очевидац, руски министар спољних послова Сергеј Лавров који је истакао да су оба председника водећи рачуна о својим националним интересима покушавали да траже узајамно корисне договоре. Разговарали су о Сирији, Украјини, Северној Кореји али и хакерским нападима и сајбер безбедности.

Сирија

Русија и САД су се договорили да преузму на себе обавезу да обезбеде престанак ватре у зони на југозападу Сирије рејонима Дера, Кунејтра и Сувејда. О стварању такве зоне примирја договорили су се седмог јула и експерти Русије, САД и Јордана.

Престанак ватре у тој зони ће бити од 9 јула у 12 сати. Безбедност око те зоне ће осигурати руска војна полиција у координацији са САД и Јорданом. Разговор о северној зони престанка ватре ће се наставити, рекао је Лавров.

Украјина

Што се тиче Украјине, председници Путин и Трамп су постигли договор да амерички представник о нормализацији ситуације у Украјини дође у Москву на консултације. Биће то Курт Волкер. Именовањем тог представника ће се створити канал везе између Москве и Вашингтона.

Циљ је да САД допринесе нормализацији односа на основи Минских преговора у тзв. Нормандском формату (Русија, Немачка, Француска и Украјина), казао је Лавров. Он је додао да се после разговора Путина и Трампа може рећи да „постоје снаге које могу да убрзају реализацију Минских договора“.

Узгред речено Курт Волкер је 2008. и 2009. био стални представник САД у НАТО и сматрају га америчким „јастребом“.

 

Сајбербезбедност

О томе се доста говорило и председници се слажу да се у тој сфери јавља све више опасности. Трамп је казао да у Америци неки још увек раздувавају тему како се Русија мешала у америчке изборе иако ништа не могу доказати, испричао је Лавров.

Путин и Трамп су се договорили да сва питања о сајбер безбедности, укључујући и борбу против тероризма и криминала заједнички решавају. Формираће се заједничка група која ће се, између осталог, бавити и проблемом борбе против хакера.

Кореја

Што се тиче Северне Кореје два председника су задужила своје прве дипломате да се више ангажују преко Савета безбедности ОУН у решавању „атомског проблема“.

Увертира у ток разговора…

Колико је било интересовање за њихов први сусрет видело се кад су се пре почетка самита срели у кулоарима и само руковали. Разменили су тек пар речи уз „видимо се касније“, али је то било довољно да све агенције пожуре да емитују фотографију „историјског“ руковања, које можете да погледате ОВДЕ.

Двојица председника су изостала са заседања о промени климе да би, у присуству министара спољних послова и личних преводилаца, разговарали о најважнијим светским проблемима као и билатералним односима САД и Русије.

Пре почетка самита Трамп је на свом твитер-налогу написао да са нестрпљењем чека сусрет са лидерима који учествују на самиту Г-20, укључујући и Путина. Врло брзо је и портпарол руског председника казао да такав став има и Путин.

„Увертира“ за сусрет Трампа и Путина је био разговор њихових првих дипломата Рекса Тилерсона и Сергеја Лаврова. Они су у Хамбургу разговарали управо о темама о којима су касније говорили Путин и Трамп.

Шеф дипломатије Русије Сергеј Лавров рекао је да је Москва затражила од Вашингтона информације после Тилерсонове изјаве о зонама забране летења у Сирији, додавши да је намера Вашингтона да сарађује са Москвом у решавању сиријске кризе корак у правом смеру.

Разговор Путина и Трампа почео је куртоазно, али у оптимистичком тону:

– Са нестрпљењем очекујем многобројне позитивне догађаје у односима двеју земаља. За мене је велика част да се са вама сретнем – казао је Трамп.

Путин се сложио:

– Ако желимо да решавамо најоштрије међународне проблеме, овакви лични сусрети су неопходни – истакао је Путин.

Иако нису присуствовали расправи о климатским променама, о том питању Путин и Трамп, као и о неким другим темама, имају различито мишљење, укључујући споразум о клими:

– Мада научно није доказано зашто се мења клима, Русија ће ипак ратификовати договор који је већ прихваћен као знак да поштујемо међународне договоре – рекао је Путин.

 

Извор: Правда, Говори Србија

 

 

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
23°
22°
Tue
22°
Wed
22°
Thu
20°
Fri