sputnik.rs
Русија Свет

ЛАВРОВ ОДБРУСИО ЗАПАДУ: Нема говора о столици тзв. Косова у УН!

Бесмислено је сада говорити о месту Косова у УН, док не буде постигнут договор који би задовољио и Приштину и Београд, на снази је резолуција СБ УН која признаје аутономну покрајину Косово као део Србије, рекао је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров у интервјуу агенцији „Бета“.

НИШЛИЈА (38) УМРО ОД СТРАВИЧНИХ БАТИНА У ДИСКОТЕЦИ Очајна мајка: Убили су ми сина, а он ни мрава не би згазио!

„Сматрам да је сада бесмислено говорити о столици Косова у УН. Већ говоре о столици Косова у ЕУ. Може се говорити о столици Косова где хоћете. Међутим, све док се не постигне договор који задовољава и Приштину и Београд, на снази је резолуција 1244 СБ УН која признаје аутономну покрајину Косово делом Србије“, рекао је Лавров.

Он је додао да НАТО жели да увуче Балкан у процес приближавања војне инфраструктуре границама Русије.

„Након што се завршио Хладни рат, била су три таласа ширења Организације, и са сваким таласом војна инфраструктура Алијансе се све више приближавала руским границама. Сад у ту игру желе да увуку и Балкан, постављањем балканске државе пред избор: или сте са Западом или сте са Русијом“, рекао је руски дипломата.

ВЕЛИКА АНКЕТА: За кога ћете гласати на изборима у Београду?

Лавров је нагласио да „ништа од тога што сада ради НАТО, не повећава ничију безбедност, укључујући балканске државе“.

Притом, он је додао да пријем Црне Горе у НАТО је био апсолутно вештачки и непотребан.

„Сматрам да је пријем Црне Горе у НАТО био апсолутно вештачки и непотребан. Приметили смо да метод изражавања воље народа, као што је референдум, постаје све непопуларнији приликом доношења судбоносних одлука“, приметио је руски министар.

(ФОТО/ВИДЕО) ДА ЛИ СТЕ ЗНАЛИ: Србија премрежена вулканима — могу ли се пробудити?

По његовим речима, „исти такав избор је требало да направи и Украјина“, где је на крају дошло до слома друштва и државе. Како је навео Лавров, све то је на крају довело до „неуставног државног пуча, наглог повећања улоге екстремиста, укључујући неонацисте у држави.

Министар спољних послова Русије рекао је да се Москва не противи приближавању Србије и земаља региона Европској унији, али да је избор пред који Брисел ставља земље кандидате — или Русија или Запад, веома погрешна политика.

У интервјуу уочи посете Србији 21. и 22. фебруара, Лавров је рекао да је Запад погазио џентлменски договор о неширењу НАТО-а према границама Русије.

Шеф руске дипломатије говорио је и о политичком, војном и економском присуству Русије у региону, нагласивши да је Москва заинтересована за очување историјских, духовних, културних веза са пријатељима на Балкану, као и да не одустаје од намере да реши проблем имунитета својих сарадника у Хуманитарном центру у Нишу.

Он сматра да то питање није у складу са хистеријом на Западу и која се вештачки ствари. Он је саопштио да ће за време своје посете Београду о питању центра и давања дипломатског имунитета његовом службеницима.

Рама за заједничку спољну политику Албаније и Косова

Лавров је нагласио да се центар бави искључиво проблемима, везаним за ликвидацију последица непогода.

„Смешно је правити се да овај центра представља претњу за било кога“, навели су у МИП-у.

Лавров ће у Београду разговарати са председником Србије Александром Вучићем, премијерком Аном Брнабић, шефом дипломатије Ивицом Дачићем, а предвиђени су и културни догађаји, посвећени 180. годишњици руско-српских односа, као и посета Храму Светог Саве.

На дневном реду су, како је навео, билатерални односи у свим аспектима, а главну пажњу саговорници ће посветити међународним питањима, ситуацији у Европи и на Балкану и решавању косовског проблема.

РЕКЛАМА

Заветници: Време је да Миријево добије статус општине.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Kако је Тито отео вилу у Ужичкој 15

Тачи: Неће бити аутономије за Србе, ни поделе Косова

Одбили Американце: Срби изумели најбољу ветротурбину на свету

Извор: sputniknews.com

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
15°
17°
Tue
23°
Wed
24°
Thu
26°
Fri