Извор: lamborghini.com
Занимљивости

Ламборгини за трећи миленијум има погон на струју (ФОТО)

Италијански произвођач суперспортских аутомобила представио је футуристички концепт ,,Терцо Миленио" (Terzo Millennio) настао у сарадњи са америчким Институтом за технологију Масачусетс (МИТ).

Као што и само име каже, Ламборгини је концепт Терцо Миленио осмислио као супераутомобила за трећи милиенијум.

Да би оправдао свој назив, аутомобил има изузетно аеродинамичну форму, ултра лаку конструкцију и електрични погон.

Извор: lamborghini.com

Снагу добија од 4 електрична мотора који се напајају енергијом из супер кондензатора који је уграђен у каросерију возила.

Уместо у конвенционалним батеријама, електрична енергија је ускладиштена у специјалним панелима који чине спољашњост аутомобила и који су направљени од угљеничних влакана са полимерном смолом.

Извор: lamborghini.com

У питању је нови тип наноматеријала и супер кондензатора, на коме аутомобилске компаније у сарадњи са научницима раде у последњих неколико година.

Ојачана структура од угљеничних влакана практично у себи крије нову врсту батерија. Ови панели могу да се обликују тако да сачињавају елементе каросерије возила.

Извор: lamborghini.com

Уједно, нова технологија доприноси и значајном смањењу масе електричних возила, која су претешка пре свега због масивних класичних погонских батерија.

Ламборгхини није изнео спецификације, али је саопштио да је погонски систем осмишљен тако да ће временски интервал пуњења батерија бити знатно краћи него што је то случај код савремених модела на струју.

Осим тога, предвиђене су и значајне уштеде у потрошњи електричне енергије захваљујући унапређеном систему за регенерацију кинетичке енергије возила.

Извор: lamborghini.com

С обзиром да је комбинација материјала који сачињавају угљенична влакна и хај-тек батерије подложна физичким оштећењима током експлоатације аутомобила, Ламборгини и МИТ заједнички раде на томе да развију угљенична влакна која ће на микро нивоу сама себе „поправљати“ у случају да дође до ситних напрслина.

И најмања оштећења ће се детектовати како би материјал сам себе „излечио“ хемијским путем и спречило даље проширење напрслина.

Извор: lamborghini.com

Представљене технологије на овом концепту ипак припадају будућности и не треба их очекивати у догледно време на серијским Ламборгини моделима.

Ипак, шеф развоја италијанског произвођача каже да се на њима интензивно ради и да су неке од њих ближе практичној употреби од других.

Извор: Б92

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Пушаче у 2018. чека непријатно изненађење

Познати певач аутом ударио девојку на пешачком прелазу у Београду

ШИПТАРСКИ СПЕЦИЈАЛНИ РАТ: наркотицима трују српску омладину на северу Косова

Оставите коментар