Sputnik/ Aлександар Милачић
Друштво Србија

КУСТИРИЦА ДРЖАО ЧАС ДИПЛОМАТАМА У ЖЕНЕВИ! ЕВО ШТА ИМ ЈЕ ПОРУЧИО

Осећај за нацију" је неопходан, јер у супротном губите своје корене и можете се идентификовати са небодером, али не и са историјом, поручио је режисер Емир Кустурица на предавању у Женеви коме је присуствовало 400 посетилаца укључујући и бројне представнике дипломатског кора.

Наш познати режисер Емир Кустурица сматра да без очувања националног идентитета и поштовања традиције једна нација не може да има будућност, али да је потребно правити разлику између осећаја за традиционалну културу и национализма.

Предавање Емира Кустурице је било изузетно посећено, а међу скоро четири стотине посетилаца било је представника дипломатског кора, међународних организација, Града Женеве, студената и професора са Института за међународне и развојне студије, као и чланова наше дијаспоре у Швајцарској.
Увек бих, навео је Кустурица, пажљиво правио разлику између осећаја за традиционалну културу и национализма.

– Осећај за нацију“ је неопходан, јер у супротном губите своје корене и можете се идентификовати са небодером, али не и са историјом. Сматрам да је потребно да постоји културни идентитет сваког од нас – поручио је Кустурица на предавању у Женеви.

Сарајево није мултикултурално због тока историје и прегруписавања етничких заједница, које сада живе одвојено једна од друге. То је случај и са многим другим градовима на Балкану, али није са Београдом

Кустурица је одржао предавање на престижном Институту за међународне и развојне студије, на тему „Мултикултурализам данас – да ли заиста постоји“, а предавање је организовала Амбасада Србије у Швајцарској уз подршку Министарства културе и информисања, наводи се у саопштењу наше амбасаде.
У свом обраћању, у коме се осврнуо на историјске, политичке, језичке и друге околности на нашем поднебљу, Кустурица је говорио о појму „културног идентитета, који у нашим крајевима има посебно дубоко значење због митолошке димензије прошлости“.

Говорећи о мултикултурализму у времену глобализације, Кустурица је рекао да је „глобализам био шанса, али глобализам који није исто што и колонизација.

– Свет постаје нешто што нема идентитет и што ломи наш идентитет такође. Језик филма данас је језик рекламе, више не говоримо о „слободи изражавања“, него о „брзини изражавања“ и бојим се да једнога дана, ако се та тенденција настави, више нећемо бити у стању да изразимо себе – рекао је он.

Кустурица је такође, одговарајући на питање из публике да ли је Сарајево и даље симбол мултикултурализма, рекао да Сарајево то на жалост више није због тока историје и прегруписавања етничких заједница, које сада живе одвојено једна од друге.
– То је случај и са многим другим градовима на Балкану, али није са Београдом, где можете наћи све националне заједнице, јер је у њему идеја мултикултурализма жива – навео је Кустурица.
Он је више пута цитирао нашег нобеловца Иву Андрића, рекавши да је то писац који се борио за мултикултурализам и који је дубоко разумео суштину односа између три религијске и етничке заједнице у БиХ.
Емир Кустурица је, током боравка у Женеви, такође присуствовао пројекцији свог филма „Супер 8 приче“ у „Кући уметности Гритли“, где је, на почетку, пред пуном двораном, говорио о својим филмовима и бављењу музиком.

Кустурица је поводом свог гостовања у Женеви изјавио да је за Србију, за препознатљивост њеног културног идентитета и за бољу представљеност богатства наше културе у свету, веома битно да омогућимо већи проток и размену уметника и идеја из Србије са иностранством, јер нам је то недостајало претходних година.

Зато сматра драгоценом иницијативу Министарства културе да Србија у наредном периоду отвори више културних центара у свету, будући да за сада имамо само један, у Паризу, наводи се у саопштењу.

У свом обраћању, у коме се осврнуо на историјске, политичке, језичке и друге околности на нашем поднебљу, Говорио је и о појму „културног идентитета, који у нашим крајевима има посебно дубоко значење због митолошке димензије прошлости“.

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ОВАЈ ЧОВЕК ЈЕ ПОМОГАО СРБИЈИ КАД ЈОЈ ЈЕ БИЛО НАЈТЕЖЕ: Руски генерал који је одбранио Обреновац враћа се у нашу земљу!

Откривена „планета монструм“ која не би требало да постоји

НОВИ ДЕТАЉИ! ШТА ПИШЕ У НАРЕДБИ ТУЖИЛАШТВА ЗА СПРОВОЂЕЊЕ ИСТРАГЕ: Зоран се одвојио од мале Јане на 40 минута, Јелену убио за 10?

 

 

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
28°
Tue
29°
Wed
29°
Thu
30°
Fri