Друштво Србија

КУСТУРИЦА НА ВЕСТ О СМРТИ МИЛОША ФОРМАНА: Сваки сусрет са Форманом доживио сам са тремом и стидом пред великаном!

Милош Форман је свој живот водио као и своје филмове. Подсмевао се глупостима али је разумео малог човека који пије пиво, живи у провинцији и трпи егзистенцијалне јаде.

(ВИДЕО) ПАЛА КРВ НА АУТОКОМАНДИ! Масовна туча „гробара“ и „делија“, погледајте песничење пред дерби!

Милош Форман је свој живот водио као и своје филмове. Подсмевао се глупостима али је разумео малог човека који пије пиво, живи у провинцији и трпи егзистенцијалне јаде, док је у Америци изводио доказ да су лудаци на слободи а паметни у лудници.

 У животу без илузија, и филмовима који су увек били већи од живота, типичан Чех са видљивом ироничном дистанцом, створио је велика дела европске филмске културе а онда, у Америци, велика дела америчке кинематографије. Мало коме је то успело, чак ни бечки Јевреји који ономад створише Холивуд, нису синтетисали искуство европског егзистенцијализма и америчког сна којег је требало успешно идеализовати.
Милош Форман се појавио у Њујорку када је сан о идеалној Америци почео да бледи и реаговао на Реганово затварање лудница широм Америке. Тријумфално је уградио у америчко друштво пилулу апсурда у филму “Лет изнад кукавичјег гнезда” а велеградски живот Њујорка, његову порнографску страну и распад тамошње фамилије, наговестио филмом “Свлачење”.

ДЕТАЉИ СТРАВИЧНОГ ПРЕБИЈАЊА НАТАШЕ БЕКВАЛАЦ: Певачица пронашла љубавне поруке у Лукином телефону, а онда је он насрнуо на њу! У стану биле и дадиља и беба

Иако је пазио да буде захвалан за гостопримство и амерички пасош, поменутим филмовима је остварио континуитет хуманог и истинитог третирања људских судбина ухваћених у мреже друштава у чешком комунизму и америчком капитализму. Из чешке фазе, најдубље су се урезали у сећање “Љубав једне плавуше” и “Гори, гори моја госпођице”. То су у ствари хемијска једињења славенске идеје о човеку коју је кроз своје приче, драме и новеле први исцртао Антон Павлович Чехов. Нико, наиме, на филму као Форман у чешкој фази није успио да се тако успјешно докопа те славенске душе и преко својих ликова универзализује идеју Чеховљевог егзистенцијализма на филму.

НАТАШУ БЕКВАЛАЦ БРУТАЛНО ПРЕТУКАО МУЖ! Напао је мртав пијан, певачица завршила у Ургентном центру!

То су оне теме и форма која је изван драматичних потхвата и силовите драматургије, пронађе пејсаже драме човјекове душе. Остаће ми у памћењу много сусрета са великаном али и идеја како је некада, када сам ја био студент и касније млад редитељ велика ствар било упознати великог уметника, редитеља који је облежио епоху. Сваки пут сам доживео те сусрете са тремом и стидом пред великаном. Сада је он отишао, а бојим се са њим и идеја из двадесетог века да је редитељ кључна личност најважније уметности. Не само због тога што се технологијом данас играју обучени, а не школовани редитељи. Једноставно због тога што не постоје редитељи као што је био Милош Форман.

Савет безбедности УН није прихватио резолуцију Русије о Сирији

 ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

МЛАДИЋ НЕСТАО У РЕЦИ Нишава избацила леш, нема потврде да се ради о Данилу

Савет безбедности УН није прихватио резолуцију Русије о Сирији

ПЛАН Небензја: САД и њихови савезници желе да распарчају Сирију

Већ се броје милијарде: Ко је највише зарадио од напада на Сирију

ИСПОВЕСТ ЖЕНЕ КОЈА ЈЕ ПРЕЖИВЕЛА УДАР У СИРИЈИ: Америчке ракете нас неће одвојити од Асада

Хејлијева: Спремни смо као запета пушка да поново нападнемо

БРАВО: СОС Такси донира 4 хиљаде евра годишње мајкама са троје деце!

Извор: Новости

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
16°
23°
Sat
26°
Sun
26°
Mon
26°
Tue