Printscreen
Политика Србија

Курти: Дијалог Београда и Приштине је мртав

Оснивач покрета Самоопредељење и кандидат за премијера Аљбин Курти сматра да нема разлога за наставак дијалога Београда и Приштине оцењујући да је тај процес "мртав".

„Питање је зашто да наставимо пропали процес, неуспели модел? Сарађиваћемо са Бриселом, Берлином и Вашингтоном да покренемо дијалог са њима о односима Косова и Србије“, рекао је он у интервјуу за лист „Јета не Косове“ одговарајући на питање да ли ће ако постане премијер наставити дијалог.

То значи, како је објаснио, дијалог са партнерима за решаваје проблема са политичким противником, а не дијалог са противницима у којем су партнери позициоирани као неутрални арбитри.

Дијалог, према његовим речима није донео напредак у односима Србије и тзв. државе Косово, а ни у интеграцији заједница.

Он је рекао да је актуелни дијалог Београда и Приштине „асиметричан“ тврдећи да о томе не постоји национални консензус о томе на Косову.

„Због овог дијалога без принципа, међународни званичници не траже од Србије да призна Косово. А за успостављање нормалних односа, Србија треба да призна Косово“, рекао је он.

Београд такође, сматра Курти, треба и да се извини за ратне злочине и исплати одштету као и да врати документацију и украдену имовину.

„То су први кораци ка могућој нормализацији односа са Србијом и они могу да се остваре уз помоћ и на инсистирање Вашингтона, Берлина и Брисела“, закључио је Курти.

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Аутномни женски центар тражи од Брнабићеве скандалозан закон

МОРИНА ЋЕ ИПАК ЗАВРШИТИ У СРБИЈИ? Суд одобрио изручење, одбрана се жали

Спреман нови закон, за прву бебу 100.000 динара

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
29°
Tue
30°
Wed
30°
Thu
25°
Fri