Друштво Србија

КУЋНИ РЕД: Бургијање од раног јутра, галама, гласна музика… Ево какви су прописи

Нема ко не побесни када га раном зором, што радним данима што викендом, пробуди звук бургије, бушилице, мацоле... или када мајстори до дубоко у ноћ лупају у стану код комшије. Али када сазнате од колико сати могу већ да почну да праве буку, бићете им захвални ако с тим сачекају до 7 сати!

Истраживања какви су прописи по том питању у већим градовима у Србији доносе закључак да је сваки град прича за себе, јер прописе о томе доносе локалне самоуправе.

КАКО ХРВАТСКЕ ФИРМЕ ОКУПИРАЈУ ВОЈВОДИНУ?!

Тако, примера ради, у Новом Саду мајстори радним данима могу да, држећи се кућног реда, посао почну већ у 5 сати, у Београду од 6, док у Суботици и Нишу морају да сачекају 7 сати.

Београд

Ипак, пре него што почну са радовима, па и у 6 ујутру, потребно је да пре тога савладају одређене кораке.

– Најпре морате да се обратите Секретаријату за урбанизам и грађевинске послове у општини на којој живите, и да притом тачно наведете шта желите да радите. Они ће проценити да ли радови спадају у редовно одржавање, да ли и на који начин можете да их изводите у свом стану, и потом ће издати решење. Након тога, требало би да то решење доставите свом управнику зграде, а он ће га окачити на огласну таблу. Тек тада можете започети радове поштујући, разуме се, време које је одређено за одмор – објашњава Љубиша Бановачки председник Удружења професионалних управника Београда.

НЕСРЕЋНИ МАРИО КРЕНУО ДА ВРАТИ 500 ЕВРА ДУГА, АЛИ ТО УБИЦИ НИЈЕ БИЛО ДОВОЉНО: Стравични детаљи убиства кума Гоце Тржан! Убица чак и мењао шаржер док је пуцао у младића!

Како је наведено у кућном реду који се односи на стамбене јединице у престоници, „станари се морају понашати на начин који обезбеђује потпуни мир и тишину (време одмора)“ од 13 до 17 сати и од 22 до 06, што важи за све дане, укључујући и викенд. Како додаје Бановачки, уколико радови подразумевају, на пример, померање зидова, потребно је и да пројекат адаптације буде оверен од овлашћених фирми које изводе радове.

Говорећи о искуствима станара, Љубиша Бановачки каже да се дешава да власници станова прекину буку насталу реновирањем стана на молбу комшија.

ПОЛИЦИЈА НА НОГАМА НАКОН КРВАВОГ ОБРАЧУНА У ЈАКОВУ: Ухапшен мушкарац (59), ножем избо младића (24)

– Иако је дозвољено радити од раног јутра, то на неки начин није морално. Многи тада спавају јер им радно време почиње од 9 сати, тако да би људи требало да имају мало обзира према комшилуку. Обично се дешава да, ако се неко пожали, радници престају са радом – објашњава наш саговорник.

Суботица

Ако ваш комшија недељом од 8 сати ујутру почиње да бургија, укуцава ексере и изводи разне грађевинске радове због којих немате мира то је у Суботици, свидело се вама или не, његово право да ради све до 16 часова. После тога мора на паузу до 18, а онда је слободан да настави све до 22 сати. Дакле, кућним редом, кажу у суботичкој Градској управи, радним данима предвиђен је одмор од 16 до 18 и од 22 сата до 7 часова, а суботом и недељом, од 16 до 18 и од 22 до 8 сати.

– Ако неко крши кућни ред треба га пријавити комуналној инспекцији која излази на увиђај. Станар или било ко врши неке радове може добити прво опомену, а може и да му се пошаље грађевинска инспекција која ће утврдити да ли имају дозволу за такву адаптацију. Тренутна ситуација је таква да када неко пријави буку комуналној полицији или инспекцији они га упућују на професионалне управнике који могу да поднесу тужбу. То су могући сценарији ако неко не поштује време одмора, али ако неко прави буку у време које није предвиђено за одмор то је, нажалост, његово право и не постоји одлука којом би могао да буде санкционисан – објашњава професионални управник.

За непоштовање одлуке примењују се новчане казне које су за физичка лица од 5.000 до 75.000 динара, док правна лица могу бити кажњена са далеко већим износима од више стотина хиљада динара.

СПРЕМАЈТЕ МУНИЦИЈУ ЗА НОВИ 5. ОКТОБАР: Обрадовићев и Ђиласов човек позива на крвопролиће

Ниш

Општим правилима кућног реда у стамбеним зградама које је донела Скупштина града Ниша станари се морају понашати на начин који обезбеђује потпуни мир и тишину у згради радним данима од 16 до 18 часова и од 22 часа до 07 часова наредног јутра. То значи да је у том периоду забрањено прављење било какве буке која прелази собну јачину, и чује се у суседном стану па и мајстори који раде на извођењу грађевинских радова у становима у то време морају прекинути своје активности. У дане викенда, поподневни термин за одмор је исти од 16 до 18 часова, а вечерњи почиње у 22 часа у суботу и траје до недеље у 10 часова. Једино период 31. децембра од 16 часова до 1. јануара у четири часова изјутра се не сматра временом за одмор.

Према градској одлуци, у случају породичних славља, станари су дужни да поставе видно обавештење у згради с тим да славље не може трајати дуже од једног часа иза поноћи.

– У појединим новијим зградама због танких зидова стиже више пријава због буке па тако некада комшије пријављују једни друге и због тога што се у њиховом стану чује пуштање казанчета у тоалету или трчања детета – каже извор из Градске управе.

УЖАС! СТРАВИЧНА НЕСРЕЋА НА АУТОПУТУ БЕОГРАД-НОВИ САД: Погинуле две особе, две тешко повређене!

Нови Сад

Период дневног одмора у Новом Саду, када је забрањено дизати било какву буку (викањем, трчањем, скакњем, играњем лоптом…), одређен је од 16 до 18 часова радним данима и викендом, ноћни одмор је радним данима од 23 до 5 часова ујутро, док је викендом од 23 до 7 сати. И при обављању спољашњих активности, као што је кошење траве, мора се поштовати време одмора. Кућне журке и славља и даље могу да трају и у време одмора, уколико се на видном месту у згради постави обавештење, али ни тада не могу трајати дуже од сат по поноћи.

Прва адреса на коју се могу обратити Новосађани, ако неко од комшија крши градску Одлуку о општим правилима кућног реда у стамбеним и стамбено-пословним јединицама, јесте управник зграде, а потом следи инспекцијски надзор уколико он не може да реши проблеме станара. Ако се кршење кућног реда настави, станари зову Грађевинску или Комуналну инспекцију. Тим инспекторима управник зграде је дужан да пружи сва потребна обавештења о понашању станара и случајевима кршења кућног реда.

Од казни, новчана казна за прављење буке у време одмора износи 10.000 динара за прекршиоца. У том износу су и казне за неодговарајуће извођење радова за потребе станара, незакључавање улаза, непријављивање станара, за шкрабање по зидовима и слично. Уколико је станар правно лице, износ тих казни пење се на 50.000 динара, одговорно лице у том правном лицу плаћа 10.000, а предузетник 30.000.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ЦЕЛА СРБИЈА У СТРАХУ ОД НОВОГ РИГОРОЗНОГ ПРАВИЛНИКА: Технички преглед иде до најситнијих детаља, али због ОВИХ 5 РАЗЛОГА СИГУРНО ПАДАТЕ!

ШИПТАРИ НЕ БИРАЈУ СРЕДСТВА ЗА ОТИМАЊЕ ИМОВИНЕ СРБА НА КиМ! Уговоре о куповини праве и са покојницима!

Узбуна на Западу: Најважнији амерички савезник у Азији обучаваће војнике у Русији

(ВИДЕО) Безобразна клинка на Инстаграму псовала сиромашне и ругала им се са бесних аутомобила, све док њена мама није добила отказ

Курир/Блиц

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
25°
25°
Mon
27°
Tue
29°
Wed
30°
Thu