Printscreen
Друштво Србија

Кубуровићева: Припремљен сет мера за борбу против корупције

Министарка правде Нела Кубуровић изјавила је да ће припрема за примену нових законских решења и мера у борби против корупције и криминала бити спроведена до краја 2017. и почетком 2018. године, како би се створили сви неопходни услови за ефикасан почетак реформе, која ће почети 1. марта 2018. године.

Министарка Кубуровић је у Београду на отварању пројекта „Превенција и борба против корупције“ рекла да борба против организованог криминала, финансијског криминала и корупције подразумева брз и ефикасан кривични поступак, на основу нових кривичних дела која су предвиђена изменама и допунама Кривичног законика, које су усвојене у новембру 2016. године.

„Влада је припремила сет мера за постизање овог циља које су садржане у Закону о изменама и допунама Кривичног законика, новом Закону о организацији и надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала, тероризма и корупције и Закону о одузимању имовине проистекле из кривичног дела“, рекла је Кубуровићева на конференцији посвећеној превенцији и борби против корупције.

Она је истакла да је Центар борбе против организованог криминала, финансијског криминала и корупције у Србији Тужилаштво за организовани криминал, чији ће рад бити унапређен у наредном периоду, а виша јавна тужилаштва у Београду, Новом Саду, Краљеву и Нишу биће регионални центри, у којима ће се формирати посебна одељења за процесуирање кривичних дела са корумптивним елементима.

Како је додала, нови Закон о организацији и надлежности у сузбијању организованог криминала, тероризма и корупције предвиђа редефинисање организационе структуре јавних тужилаштава, судова и полиције чиме се ствара основа за ефикаснију сарадњу државних органа путем службеника за везу и бржу и квалитетнију размену података.

„Влада Србије је пред себе поставила изузетно важан и један од најбитнијих задатака сваке државе – а то је нулта толеранција према корупцији“, нагласила је Кубуровићева.

Министарка је рекла да је једна од мера која произилази и из Акционог плана за Поглавље 23, доношење новог Закона о Агенцији за борбу против корупције додавши да верује да ће се он наћи у скупштинској процедури до краја године.

Шеф Делегације Европске уније (ЕУ) у Србији Сем Фабрици оценио је да корупција угрожава све делове друштва и да је вома важан напредак у борби против ње.

„Борба против корупције је битна за Србију на њеном путу ка ЕУ, али и за њен просперитет“, истакао је Фабрици додајући да је циљ пројекта вредног 3,3 милиона евра, јачање правног оквира у борби против корупције, превентивне улоге и помоћ правосуђу у примени нових законских решења из области корупције.

Према подацима судова и тужилаштава, од укупног броја случајева, у 3.900 тужилаштво је предлагало продужење хитне мере, односно удаљење насилника из стана и забрану приласка жртвама, прецизирала је Кубуровићева.

Судови су од усвојили 3.800 предлога и насилницима продужили хитне мере до 30 дана, навела је министарка одговарајући на питања новинара у Палати Србија.

„Ово је један од закона који показује да добра и темељна припрема може да да итекако добре ефекте у примени“, нагласила је Кубуровићева.

Према њеним речима, још битније је да је овај Закон, који је примењује од 1. јуна, предвиђа оснивање тела које чине судије, тужиоци, припадници полиције и представници центара за социјални рад.

Њихов задатак је да након пријаве и одлучивања о хитној мери наставе да разматрају случај и утврђују индивидуални план за даљу подршку жртви, указала је Кубуровићева.

Извор: Бета/Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Александар Шешељ и Ана Чарапић нови посланици

Парламент о просветним законима

Руски научници откривају: Ствара се нови континент — Бајкал постаје океан

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
1°
15°
Fri
18°
Sat
21°
Sun
18°
Mon