mpravde.gov.rs
Друштво Политика Србија

Кубуровић: Скандалозно што УНМИК преузма улогу државе

Министарка правде Нела Кубуровић изјавила је данас да је скандалозно то што УНМИК преузима улогу државе и улаже приговор Интерполу против потерница које је расписала Република Србија против Рамуша Харадинаја и још 17 особа и истакла да одлуке спрских правосудних органа не може нико да укида, па ни Генерални секретаријат Интерпола.

Реагујући на одлуку Комисије за контролу међународних потерница у Лиону која је усвојила приговор УНМИК-а и одлучила да Интерпол више неће третирати поменуте потернице, Кубуровић је у изјави за Танјуг подсетила да су оне на снази још од 2004. године.

РУСКИ ЂАЦИ ПОРУЧУЈУ: ,,Живео херој Ратко Младић!“ (ФОТО)

„Поставља се питање да ли уопште УНМИК може да се позива на Резолуцију коју је усвојила Генерална скупштина Интерпола 2010. године, имајући у виду да су потернице за Харадинајем и осталима расписане још 2004. године”, рекла је Кубуровић и додала да је спорно што се након 13 година преиспитују потернице које су све време биле на снази (и код Интерпола).

Министарка правде је истакла да одлуке српских правосудних органа не може нико да укида па ни Генерални секретаријат Интерпола, будући да је потерница расписана 2004. године по наредби Одељења за ратне злочине Вишег суда у Београду.

Она је нагласила да је Србија у јуну ове године одговорила на приговор који је УНМИК уложио поводом потерница за комадантом ОВК Рамушем Харадинајем и осталим осумњиченим лицима за злочине почињене на КИМ.

„У одоговору на приговор УНМИК-а ми смо детаљно одбразложили који се поступци воде пред Тужилаштвом за ратне злочине у којој су фази, на основу којих правних прописа су расписане потернице и на основу којих се законских одредаба поступци воде”, додала је министарка правде.

Одговор Арно Гујона на напад са америчке Н1

Када је реч о Харадинају, против њега је и даље у току поступак пред Тужилаштвом за ратне злочине, нагласила је Кубуровић.

Према њеним речима, Србија мора да испуњава своје обавезе из Акционог плана за поглавље 23 у процесу европских интеграција које се односе и на спровођење Националне стратегије за процесуирање рартних злочина.

„Србија свакако остаје посвећена откривању ратних злочина, њиховом процесуирању, без обрзира да ли су у питању лица српске националности или неке друге”, нагласила је Кубуровић.

Раније данас Министарство унутрашњих послова Србије најавило је да ће се жалити на одлуку Интерпола да више не третира потернице за Харадинајем и још 17 особа.

Интерпол не може да укине потреницу против Харадинаја, јер је она расписана по налогу српског суда, односно Одељења за ратне злочине Вишег суда у Београду и она је и даље на снази, али може само да „замагли” потерницу, тако да она не буде видљива његовим чланицама, речено је раније данас Танјугу у Министарству правде.

НОВИ ШОК У ХАГУ! У ПРАЉКОВОЈ ЋЕЛИЈИ ПРОНАЂЕНА МИСТЕРИОЗНА КОВЕРТА: Пре самоубиства оставио још једно писмо, ево за кога!

На сајту Интерпола, на списку тражених лица, не види се више име косовског премијера, које се налазило на списку од 18 особа са Косова и Метохије, које тражи Србија.

Харадинај је 4. јануара ове године био ухапшен у Колмару у Француској, а на основу потернице коју је против њега у путем Интерпола расписала Србија.

Након четири месеца екстрадиционог поступка, током којег је би у притвору, суд у Колмару је крајем априла одбацио захтев Србије за изручење бившег команданта ОВК и пустио га на слободу.

Приштинске власти су затим, затражиле повлачење потернице против Харадинаја, као и укидање потернице за другим лицима са Косова чија имена су се нашла на листи тражених по налогу Србије.

Хашки трибунал је правоснажно 2012. године ослободио Харадинаја за злочине на КИМ, али га Србија тражи због злочина за које му се није судило пред Трибуналом.

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Брамерц: Злочини у Олуји су чињеница,коју Хрватска радо негира

Вулин: Хашки трибунал није испунио своју сврху

Тачи: Формираћемо ускоро ЗСО, али и ,,Војску Косова“

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
26°
31°
Sun
29°
Mon
27°
Tue
27°
Wed