mpravde.gov.rs
Друштво Политика Србија

КУБУРОВИЋ: Донете и осуђујуће пресуде за насилнике

За пет месеци примене Закона о спречавању насиља у породици, не само да постоје подигнуте оптужнице, већ су донете и осуђујуће пресуде у десетак случајева, што значи да се у врло кратком временском периоду могу постићи добри резултати, изјавила је данас министарка правде Нела Кубуровић.

– Разматрано је 17.000 случајева насиља. Са једне стране, неко може да каже да се можда насиље повећало, али мислим да није и да први пут имамо квалитетну статистику, обавезу свих органа да поступају по кривичним пријавама, ефикасно реаговање свих органа, пре свега полиције, тужилаштва и судова – рекла је Кубуровић за РТС.

(ВИДЕО) АМЕРИ ПОСЛАЛИ Ф-22 НА ПАР РУСКИХ БОМБАРДЕРА, А ОНДА ЈЕ ДОШАО СУ 35… Понос САД одмах побегао у Ирак!

То, како оцењује, значи да се примењују хитне мере, први пут уведене тим законом и наводи да за пет месеци примене закона, има више од 6.000 изречених хитних мера, што значи да је насилник или удаљен из куће, или је изречена забрана приласка жртви на период од 30 дана.

Такође, каже да су уведена и нова кривична дела, полно узнемиравање и прогањање и да за пет месеци, не само да постоје подигнуте оптужнице, већ су донете и осуђујуће пресуде у 10-ак случајева, што, како оцењује, значи да у врло кратком временском периоду могу да се постигну добри резултати.

(ВИДЕО) РУСИ УМИРУ ОД СМЕХА: НАТО конвој се заглавио у пољском блату, камион који је дошао да их чупа се преврнуо

Према њеним речима, може се констатовати да се од 1. јуна, те одредбе ефикасно примењују, али и да нажалост и даље постоје смртни случајеви, али да измене и допуне Кривичног законика и Закона о спречавању насиља у породици показују да се закон ефикасно имплементира и да постоје добри резултати.

– Можда најважније што смо претходне године постигли, то је усклађивање наших законодавства са Истанбулском конвенцијом која се односи на заштиту жена жртава насиља, где смо имали измене и допуне Кривичног законика, увођење нових кривичних дела која до сада нису била предвиђена у нашем правном систему – рекла је Кубуровић.

Будући да се данас обележава Дан људских права, министарка каже да је свакако један од приоритета владе Србије унапређење и заштита људских права и слобода и да Србија као потписница различитих механизама и УН и Савета Европе, континуирано и периодично доставља извештаје надлежним телима која оцењују напредак.

(ВИДЕО) ШЕФ ФБИ СЕ ПОКАЈАО ШТО НИЈЕ ПОВЕРОВАО ОВОМ СРБИНУ: Дошао да их упозори на напад, избацили га напоље! 2 МЕСЕЦА КАСНИЈЕ СВЕ СЕ ОБИСТИНИЛО!

Најважније је, каже Кубуровић, да и међународне организације кажу да је Србија достигла бољи ниво у односу на неки ранији период, а да ту постоји и Акциони план за поглавље 23, где једно од потпоглавља представљају основне слободе и права, где се прати колико Србија испуњава своје обавезе које су зацртане.

У Сечњу пада власт?! Опозициони лидер Вукашин Баћина ексклузивно за Говори Србија

– Могу да кажем да је највећи проценат испуњености управо у области основних права и према последњем кварталу на који смо извештавали, близу 70 одсто активности из те области је испуњено – рекла је Кубуровић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ВИДЕО) Хаос код Амбасаде САД у Бејруту због одлуке Трампа

Америчко истраживање: САД би изгубиле рат против Русије

ПОПОВИЋ: Волим Русију, али штитим интересе Србије​

Извор: Танјуг

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
33°
28°
Mon
28°
Tue
27°
Wed
29°
Thu