Pixabay
Занимљивости

Крволочне ајкуле стигле у Јадран, али то је тек почетак великих проблема!

Због загревања у Јадрану су све бројније инвазивне врсте, иначе неуобичајене за то поднебље.

Тако су у последњих неколико година у Јадран стигли оштрозуби гуштер, афрички косторог, надувана риба и сличне врсте.

(ФОТО) ОВДЕ ЈЕ УБИЈЕН КУМ ГОЦЕ ТРЖАН! КАМЕРЕ СНИМИЛЕ СТРАВИЧАН ЗЛОЧИН!? По селу се прича свашта, ОВО ЈЕ МОГУЋИ РАЗЛОГ УБИСТВА!

Прошле недеље свет је обишла вест о нападу морског пса на чешког држављанина који је са породицом летовао на Црвеном мору у Египту. Његово тело је пронађено на плажи Марса Алам, а локални становници упозоравају како није паметно пливати далеко јер је могућност од напада све већа.

Ајкула је недавно допливала у плићак познатог шпанског летовалишта Мајорке. Нимало угодан призор растерао је туристе из мора и с плаже, а спасиоци су морали да је транспортују даље од обале.

СЛУЧАЈ КОЈИ ЈЕ УЗНЕМИРИО СРБИЈУ Теодору (5) малаксалу донели у болницу, лекар рекао да је размажена и послао је кући, СУТРА ЈЕ УМРЛА!

Познати су нам и призори из Масачусетса где се ајкуле редовно виђају. Неке од њих нападају људе, а неке уопште не реагују на њих.

Након свега, посебно након упозорења научника о утицају пораста температура мора на живот у њему, не можемо а да се не запитамо шта се то догађа са ајкулама.

ВЕЛЕОБРТ ТРАГЕДИЈЕ У БЕЧИЋИМА Суд одбија да прихвати да је богата сликарка из Будве била пијана када је колима покосила веренике Милоша и Снежану

Према неким подацима, температура Јадранског мора у последњих десетак година просечно се повећала за 1,2 степена, рекао је за хрватски портал „24 сата“ Ален Солдо, стручњак са Одељења за студије мора Универзитета у Сплиту.

Због загревања у Јадрану су све бројније инвазивне врсте, иначе неуобичајене за то поднебље. Тако су у последњих неколико година у Јадран стигли оштрозуби гуштер, афрички косторог, надувана риба и сличне врсте.

(ФОТО, ВИДЕО) ЕКСКЛУЗИВНО: Интервју с Марјаном Наумовом, Рускињом која воли Србију, Милошевића и Младића, жели да посети Космет

Повећање температуре мора и повећање његовог салинитета утичу на обогаћивање Јадрана новим врстама. Из Црвеног мора одлазе у Медитеран, а онда ка Јадрану, каже Солдо.

„Подаци показују да недељно једна нова врста из Црвеног мора дође у Медитеран. При томе није реч само о рибама, него и о коралима и главоношцима. Раст температуре мора утиче и на промену животних навика ајкула. Иначе, број морских паса свугде у свету опада, па данас има око 500 врста, од чега у Јадранском мору обитава 28 врста“, објашњава Солдо.

(ФОТО) ПОРНО СКАНДАЛИ, ПОДВОЂЕЊЕ И ЗАТВОР: Даме наше естраде у центру скандала ЕЛИТНЕ ПРОСТИТУЦИЈЕ!

„Морски пси спадају у предаторе, врсту коју карактерише дуг живот, касно полно сазревање и мали број младих. С обзиром на то, нису у стању да се одупру преинтензивном улову. Човек им је главни непријатељ“, каже Солдо и додаје како загревање температуре мора посредно утиче на њих.

„На подручја где је некада била одређена температура, морски пси сад више неће долазити јер температура расте. Због температурних разлика у околини долази до поремећаја у миграцијама ајкула. Траже температуре које им одговарају“, објашњава саговорник „24 сата“.

У топлијем мору ајкуле морају да обилазе одређена подручја у потрази за храном. Пре су знали где постоји одређени улов, а сад морају да истражују где је храна, па прате нова јата на другим местима.

„Загревање мора дефинитивно ствара поремећај у животу ајкула“, тврди Солдо.

ДЕТАЉИ СЕКСУАЛНОГ ИЖИВЉАВАЊА ОЧУХА: Девојчица годину дана трпела злостављање, ни мајци није смела да каже!

У Јадрану могу да се виде велике беле ајкуле, врхунски предатори међу својом врстом.

„Велика бела ајкула подноси различите температурне распоне. У Јадрану је везана искључиво за јата туна. Како се јата буду кретала, тако ће и беле ајкуле“, објашњава Солдо и додаје како је та врста повремени становник Јадранског мора, иначе најсевернијег и најхладнијег мора Медитерана.

Морски пси, корали, рибе и остале морске врсте у Јадран долазе због проширења Суецког канала, чиме је омогућен већи проток воде у Медитеран. Неке придошле врсте, попут кирње и њених сродника, увелике су се рашириле по средњем и јужном Јадрану.

(ВИДЕО) СТРАШНО! СНИМАК ОТКРИО КОМШИНИЦУ МОНСТРУМА: Црногорка отровала пса из суседног дворишта, ПА ГЛЕДАЛА КАКО УМИРЕ У МУКАМА

„Проблем је што ми ту не можемо ништа. Превише је варијабли на које не можемо да утичемо“, закључује Солдо.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ВИДЕО) КАО НА ФИЛМУ! Објављен снимак хапшења Црногораца који су крили дрогу вредну 200 МИЛИОНА ЕВРА

НАСИН АСТРОНАУТ ТВРДИ ДА ЈЕ ВИДЕО ВАНЗЕМАЉЦА: Био је прозирног, закривљеног и органског изгледа!

ЗОРАН МАРЈАНОВИЋ ИДЕ НА СУД: Потврђена отужница ЗА УБИСТВО СУПРУГЕ ЈЕЛЕНЕ!

ПОСЛЕ ИНЦИДЕНТА С РАКЕТОМ КОЈУ ЈЕ ИСПАЛИО ШПАНСКИ АВИОН: Естонија прекинула војне вежбе НАТО

СКАНДАЛ Тражимо га због примања мита, Интерпол расписао црвену потерницу, он побегао на Косово, а Тачи га именовао за судију Уставног суда!

Извор: alo.rs

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
20°
28°
Tue
29°
Wed
29°
Thu
30°
Fri