Занимљивости

Крунисање Стефана Првовенчаног снимљено на истом месту где се одиграло пре 800 година! (ВИДЕО)

Играна серија „Немањићи – рађање краљевине", највећи пројекат РТС-а који се бави нашом историјом, ушао је у четврти месец снимања. На аутентичном месту, у Цркви Светих апостола Петра и Павла, надомак Новог Пазара, снимљено је крунисање Стефана Првовенчаног, његово венчање и монашење његовог оца.

Црква Светих апостола Петра и Павла у Новом Пазару, нераскидиво је повезана са животом Стефана Немање, оснивача династије Немањића. Ту је примио православну веру, венчао се са Аном, замонашио.

„Он је оставио највећу, једну од већих земаља на Балкану својим синовима. Борио се, дипломатијом, ратовима да би чувао свој народ“, објашњава глумац Младен Нелевић.

Ана је као супруга Стефана Немање у Србију дошла са византијског двора.

„Историјских чињеница има јако мало. Оно што је сигурно, то је да је она Немањи била велика подршка. Мислим да је била јако велики ауторитет деци, да их је одгајала на прави начин“, сматра глумица Дубравка Мијатовић.

Седамдесет девети дан снимања био је веома захтеван за глумачку екипу и екипу иза камера. У Петровој цркви снимане су церемонијалне сцене венчања, монашења и најважнија, крунисање Стефана Првовенчаног.

„Комбинујемо нешто детаља из обраде који су по нама, по некој реконструкцији, како историчари кажу, аутентични… А онда опет да остане нека емоција, да се осети верска снага у целој тој ствари“, истиче ђакон Ненад Илић.

Снимање серије Немањићи – рађање краљевине планирано је до средине августа. Емитовање прве епизоде очекује се крајем године.

Извор: РТС

Оставите коментар