Printscreen
Друштво Србија

КРСТЕ МРТВЕ, ОДРИЧУ СЕ СЕ*СА… За Јеховине сведоке знате, а да ли сте чули за ову верску заједницу заступљену у Србији?

Свако од нас је имао прилику да на улици или у својој згради сретне или упозна припаднике различитих верских заједница.

Поред православља, римокатоличанства, јудаизма, ислама и протестантизма (у Војводини-евангелисти), у Србији постоји велики број малих верских група. Углавном смо чули за Јеховине сведоке, адвентисте, баптисте и сличне верске групе које своје корене вуку из протестантизма.

ПОТРЕСНА ИСПОВЕСТ ЂАКА КРАГУЈЕВАЧКЕ ГИМНАЗИЈЕ РАСПЛАКАЛА ИНТЕРНЕТ

Међутим код нас у Србији постоји и верска заједница Мормона.

Ко су Мормони? Када су настали и каква су њихова веровања сазнаћете у овом тексту.

Мормонизам као верски покрет успоставља човек по имену Џозеф Смит у 19. веку и то након, како мормони истичу, визије коју је имао, 1820. године. После његове смрти 1844. године, вођство над покретом преузима пророк Бригам Јанг, ког су мормони следили у дугачком путовању према данашњој америчкој савезној држави Јута. Данас је заједница мормона позната и под именом Црква Исуса Христа светаца последњих дана, а њихов духовни центар и уједно место у коме највећи број америчких мормона живи јесте Јута и град који су основали Солт Лејк Сити, или Град на сланом језеру, јер је изграђен надомак оближњег сланог језера (Солт Лејка).

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) ВЛАДИСЛАВ ЈЕ С РАНЦЕМ НА ЛЕЂИМА МИРНО УШАО У ШКОЛУ, ПА НАПРАВИО МАСАКР: Објављен ЦЕО снимак крвопролића на Криму

Оно по чему су били препознатљиви током 19. века јесте вишечлани брак или полигамија коју су широко примењивали. Мушкарац је могао да има велики број жена и деце, што их је у великој мери, поред, за остале хришћане чудних веровања, коштало прогона са Источне обале САД. Наиме, они су били на мети хришћана католика и протестаната и због израженог прозелетизма, односно, помаме за обраћањем других хришћана у мормонску веру.

Мормони, са друге стране, практикују веома здрав начин живота и поштовање породице и породичних вредности. Уз то, многи их сматрају успешним и поштеним људима. Стриктно избегавају алкохол, кафу, дуван, чајеве и било шта што може код човека створити осећај зависности, а да не причамо о конзумацији наркотика. Мормони су већ током 20. века одбацили полигамију, мада се могу пронаћи усамљени случајеви. Ипак, породица је мормонима на првом месту и веома су јој привржени. Честе су вишечлане породице, са по десеторо деце и дан данас, посебно у САД. Посвећени мормони се стриктно придржавају правила уздржавања од сексуалних односа ван брака, и заступају становиште о строгој верности супружника.

(ФОТО) Јелена Томашевић ЗБОГ КИЈЕ напушта жири „Пинкових звездица“ и није једина: Ја сам уметница, а не циркуска звезда!

Многе хришћанске заједнице их сматрају отпадницима и јеретицима, али они себе сматрају јединим правим хришћанима, док за оне друге говоре исто што и ти други за њих.

Мормонска заједница има две свете књиге, то су: Библија и Мормонова књига. Сматрају да су сви људи духови деца Божја. Такође, сматрају да њихову цркву воде живи пророци и апостоли, а срж њиховог веровања јесте да Бог својој деци говори и одговара на њихове молитве.

ШОК ПРОГНОЗА! СТИЖЕ ЛЕДЕНИ ТАЛАС, НА ПЛАНИНАМА СНЕГ: За викенд нови температурни шок, чак 25 степени! ЛУДО ВРЕМЕ!

Како предање каже, Џозеф Смит, духовни отац и оснивач Мормонске цркве био је често посећиван од стране анђела Моронија, који су му поред јеванђеља указивали на још нешто – додатни текст који је био записан на златним плочама! Наводно је он потом, пратећи гласове анђела, открио где се налазе те плоче, узео их и потом објавио штапмани облик новог откровења. Тако је настала Мормонова књига, као нова библија, нове верске заједнице, на новом континенту. После овог откровења, Смит себе проглашава пророком и почиње да окупља своје следбенике, све док није био убијен 1844. године, што мормонска историја квалификује као чин „мучеништва“. Тада је већ имао негде око десет хиљада следбеника. Потом је Јанг преузео да води групу, и тада почиње нихова велика сеоба према западу, све док нису дошли на подручје данашње Јуте. Данас Солт Лејк Сити, који нам је остао упамћен као место где је одржана Зимска олимпијада, представља центар мормонства или „Ватикан мормонизма“, јер половину становништва града чине управо мормони.

ОНО ШТО ЈЕ ДЕЧАК НАЦРТАО ПОСЛАЛО ЈЕ ЊЕГОВУ МАЈКУ НА ДОЖИВОТНУ РОБИЈУ: Ово је моја мама, а овако је…

Једна од ставки због које их остале хришћанске цркве сматрају чудацима јесте и та да они крштавају и мртве, тако су крстили Александра Македонског, Наполеона и још многе друге познате личности које су вековима пре мормона, загризли у велики грех, па је крштење било неопходно. Себе сматрају једином легитимном хришћанском црквом. Хришћански свет их одбацује највише због тога што не исповедају веровање у Бога као Свету Тројицу, Оца, Сина и Духа Светога, већ их приказују као три засебна бога који имају одвојену и савршену људску природу, што према корену хришћанског веровања представља политеизам или многобоштво и у томе виде чисто отпадништво од изворног хришћанства и веровања у једнога Бога са трима личностима (Оца, Сина и Духа Светога).

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) У ТРЕНУ СУ СЕ ЗАЧУЛИ ВРИСЦИ, ЖУРКА СЕ ЗАВРШИЛА КРВАВО: У једном моменту су ђускали, у другом пропали кроз ПОД

Да је цела прича о мормонизму крајње упитна и чудна јесте сумњива природа настанка Књиге Мормона, која је наводно писана у периоду од 600. година пре наше ере до 421. године наше ере и то на америчком континенту, у највећем делу пре Христа, а знамо да се мормони позивају на хришћанство! Мормони кажу да су књигу писали разни „пророци историчари“. Мормонова књига говори о одласку Јеврејина Лехија и његове породице из Јерусалима 586. године пре наше ере за Америку, пловећи лађом. Када су се искрцали на обалама Америке, од његове породице су настале две нације америчких домородаца (Индијанаца). Током 1000 година Индијанци су бележили историју на златним плочама на древном језику. Након васкрсења, према веровању мормона, Исус је посетио Америку и успоставио тамо своју цркву. Ове тврдње жестоко одбацују многи археолози, историчари, али и теолози. Они ове идеје сматрају немогућим, јер их не поткрепљује ниједан историјско-археолошки доказ, док мормони кажу да их уопште не занима шта наука каже, јер ће се „на крају све сазнати“. Мормонски „пророци“ и лидери су често у својим изјавама користили прилику да изједначе људе са боговима (чак говоре о постојању богова, а не једног јединог Бога), што указује на њихову политеистичну, преегзистенцијалну и прогресивну природу, што потпуно одудара од сржи хришћанског учења.

(ВИДЕО) МИСТЕРИОЗНО БИЋЕ НА ПЛАЖИ ШОКИРАЛО СВЕТ: Не личи на нешто са овог света, а ево о чему се ради!

Мормони указују на Елохима, који је врховни бог света, али истичу да постоји још много других богова!

Данас су организовани као Црква Исуса Христа светаца последњих дана, познатији и као Мормонска црква. Сам назив мормони долази од Мормонове књиге. Књига је добила име по пророку Мормону, који је сажео запис у 4. веку према њиховом веровању. Библију поштују и сматрају је извором речи Божје, али само у мери у којој је она добро преведена.

Главна веровања мормона су да је Исус Христ је откупитељ света, да је Бог обновио цркву кроз пророка Џозефа Смита, да Црква данас има живућег Пророка који председава црквом, а ту је и 12 живућих апостола, Мормонова књига је једнака са Библијом, цело човечанство ће васкрснути, крштење је обавезно и за живе и за мртве, брак се наставља у будућем животу (полигамија укинута 1890. године).

УЖАС У БОЉЕВЦИМА! Камион ударио човека, ПРЕМИНУО НА МЕСТУ!

Морална правила којих се сви мормони придржавају су да посте једном месечно, умерено једу месо, практикују закон десетине (десети део својих прихода дају цркви), не пуше, не пију алкохол, кафу, чај, не користе дрогу, недељом се породично окупљају, певају, моле се, подржавају рекреативне програме и младе, оштро осуђују абортус, осим у случају инцеста или силовања, када га сматрају дозвољеним, осуђују хомосексуализам, истополне бракове и сексуалне девијације, позивају на суздржавање од мастурбације, порнографије и мењања партнера током секса, истичу важност забране предбрачног интимног односа.

ВЛАДИМИР ПУТИН СВЕ ОБЈАСНИО: Крим је одувек руски, а Косово су Србима отели!

Многи мормони раде као мисионари у младости и имају изражен волонтерски дух. Према проценама, мормона данас има близу 15 милиона у целом свету.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Златне одбојкашице стигле у Београд

ДОДИК И ЧОВИЋ се састали у Бањалуци!

Руски дипломата: Напад на Белорусију је напад на Русију

„КАД АВРАМ ВОЗИ, ПА ТО ВАМ ЈЕ…“ Колеге возача који се закуцао у бандеру на Славији откривају занимљиве ствари о њему

ПОВРАТИТЕ РАВОТЕЖУ: Пет савета за осетљиве људе, који ће помоћи да се заштите!

(ВИДЕО) Дуга рука Русије: „Калибар“ у 60 секунди

Извор: alo.rs

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
23°
30°
Thu
31°
Fri
30°
Sat
32°
Sun