Извор: Спутњик
Европа

Криза у ЕУ: НЕЋЕМО МИГРАНТЕ!

Власти Мађарске, Чешке и Пољске одлучне су у ставу да не прихватају размештање муслиманских миграната на својим територијама. Аустријски министар спољних послова Себастијан Курц оптужио је хуманитарне нво које зрбињавају мигранте да сарађују са кријумчарима људи.

Према обавезним квотама за пријем миграната које је Брисел одредио, Мађарска је била дужна да прихвати 1294 особе, Пољска 6182, а Чешка 2691 (од чега је прихватила 12). Но, ово се није догодило. Када се у септембру 2015. у ЕУ гласало о квотама за размештање 160 000 миграната из Италије и Грчке по другим земљама чланицама Румунија, Мађарска, Словачка и Чешка су биле прегласане, а претходна пољска влада (коју су заменили десни конзервативци из странке Право и правда – ПиС) гледала је помирљиво на захтеве Брисела. Ипак, одлука о квотама није спроведена, па је Европска Комисија прошлог месеца одлучила да покрене прекршајни поступак против Мађарске, Чешке и Пољске које до сада нису прихватиле малтене ниједног мигранта.

Овај потез изазвао је оштре реакције јавности у земљама на које се односи. У Чешкој је дошло до солидарног отпора опозиције и власти наметнутим квотама, Словачка је тужила ЕУ због наметања квота против њене воље, а пољски председник Анджеј Дуда је изјавио да је ,,неприхватљиво да се страниц на силу доводе у Пољску само да не би одлазили у Немачку и друге богате чланице ЕУ“. Министар унутрашњих послова Пољске је додатно појаснио разлоге за одбијање пријема муслиманских избеглица: ,,Превелики је ризик и да прихватимо свега неколико мајки са децом јер ће се то убрзо претворити у хиљаде и десетине хиљада муслимана у затвореним енклавама које би постале расадници тероризма“. Он је закључио ,,Варшава је спремна и да плати казну за непримање муслиманских азиланата јер људски живот нема цену“.

Чешки премијер Бохуслав Соботка дао је сличну изјаву: ,,спремни смо да платимо било коју казну сао да не примимо мигранте“.

Критикама се данас придружио и аустријски министар спољних послова Себастијан Курц који је изјавио да мигранте треба заустављати на спољним границама ЕУ и враћати их назад у земље из којих долазе након што им се пружи адекватна нега. Он је навео и да је вероватно да поједине невладине организације које се залажу за пријем миграната раде у дослуху са криминалним структурама које се баве кријумчарењем људи.

Извор: Говори Србија, Печат, Н1

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
25°
Sun
25°
Mon
26°
Tue
26°
Wed