srbin.info
Регион

Кривична пријава против Келеминца после паљења „Новости“

Против председника Аутохтоне-хрватске странке права (А-ХСП) Дражена Келеминца поднета је кривична пријава због јавног подстицања на мржњу и насиље према српској националној мањини, после два случаја паљења недељника "Новости" испред просторија Српског народног већа (СНВ) у центру Загреба.

Како се наводи у данашњем саопштењу Министарства унутрашњих послова Хрватске, полиција је кривичну пријаву поднела државном тужилаштву након криминалистичког истраживања у којем је утврђено да се у Келеминчевом „понашању и чињењу“ стичу „сва битна обележја кривичног дела јавног подстицања на мржњу и насиље, из члана 325. Кривичног закона, усмереног према одређеној групи у конкретном случају, српској националној мањини“.

Након другог случаја паљења „Новости“, у уторак 12. септембра полиција је известила да ће проширити раније започето криминалистичко истраживање против Келеминца који је „Новости“ испред седништа СНВ запалио и 2. септембра, рекавши да су позивале на подметање пожара у Хрватској у јеку туристичке сезоне.

На протесту који је у уторак окупио десетак чланова десничарске, ванпарламентарне А-ХСП, Келеминец је оптужио „Новости“ да шире мржњу, а њихове насловнице попут „Лепа наша лепо гори“ и „Жаримо и палимо“ назвао је терористичким чином. Казао је и да је А-ХСП поднео кривичну пријаву државном тужилаштву против СНВ-а због подстицања на расну и етничку нетрпељивост.

Келеминец тврди да је спаљивање новина било порука хрватској власти да прекине да финансира „Новости“ са 3,2 милиона куна годишње јер то нису „Новости“ српске мањине, него „фераловаца“ (угашени недељник Ферал трибуне) који су увек били против Хрватске.

Извор: РТС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Новости: САД и НАТО у Србији спремају антируски десант

Дачић: Нема реакције међународне заједнице на испаде у Хрватској

Бура у Влади око родне равноправности: Председник прекинуо „клинч”

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
2°
18°
Sat
18°
Sun
17°
Mon
10°
Tue

Истакнуто