Извор: facebook.com
Аналитика Друштво Политика Србија

КРИК-ОВ ПОХОД ПРОТИВ ПРОРУСКИХ МИНИСТАРА: Шта је у позадини хајке на Ненада Поповића?

Сада већ можемо бити сигурни да сваки пут када КРИК некога оптужи за корупцију то ради јер тај неко не одговара америчким интересима. Ових дана је то случај са човеком који представља све оно што Вашингтону смета у српској политици - министром Ненадом Поповићем.

Аутор: Владимир Мирковић

Портал Говори Србија је раније већ писао о антидржавном деловању субверзивне организације КРИК, која представља неку врсту хибрида невладине организације, алтернативног медија и пара-обавештајне службе, и то са задатком одржавања непрекидне атмосфере прогона државних функционера који нису по вољи вашингтонско-бриселског блока. КРИК је ових дана ту своју улогу потврдио покретањем хајке против министра за иновације и технолошки развој Ненада Поповића, и то на темељима потпуно фабрикованих оптужби.

Те оптужбе изграђене су из сазнања до којих је КРИК наводно дошао анализом ,,Рајских папира“, и то у сарадњи са Међународним конзорцијумом истраживачких новинара (ICIJ). Већ овај податак изазива озбиљне сумње у мотиве КРИК-а. Наиме, ICIJ је, како самог себе описује, ,,независна интернационална мрежа новинара базирана у Вашингтону“. Основан 1997, ICIJ је светску пажњу стекао тек прошле године са објављивањем тзв. ,,Панамских папира“ у сарадњи са немачким листом ,,Зидојче цајтунг“, а ,,Рајски папири“ (такође објављени у сарадњи са ,,Зидојче цајтунгом“) на неки начин представљају наставак тог подухвата о раскринкавању ,,пореских рајева“ и њихових клијената.

Оно што је међутим остало изван видокруга јавности поводом ICIJ и његових открића јесу тесне везе ове ,,независне интернационалне мреже новинара“ са америчком ЦИА које се одржавају преко параванске организације која је и главни финансијер ICIJ – Форд фондације. Ова фондација, за коју је познато да ју је основала ЦИА, је иначе (поред Сорошевог Фонда за отворено друштво и USAID-a) и један од главних спонзора Пројекта за извештавање о организованом криминалу и корупцији (OCCRP) који је, да се вратимо у Србију, директно учествовао у оснивању КРИК-а, што пише и на сајту ове организације. Дакле да резимирамо – ,,Рајске папире“ објавила је ICIJ коју контролише ЦИА, а потом је КРИК (створен од стране OCCRP којег је створила ЦИА) анализирао те папире уз помоћ ICIJ како би из њих извео неке оптужбе на рачун једног српског министра. Неки би то назвали ,,независним истраживачким новинарством“, али ,,обавештајна субверзија“ делује као далеко прикладнији опис.

Осим свега тога, ваља истаћи и да ,,Рајски папири“ обухватају 13.4 милиона докумената (они ,,Панамски“ броје око 11 милиона), што је обим документације који је апсолутно немогуће обрадити са ограниченим људским и техничким капацитетима какве имају невладине организације – материјалне и људске ресурсе за неовлашћено преузимање и обраду таквих података поседују само најјаче обавештајне агенције.

Али шта је у ствари КРИК обелоданио о министру Поповићу? У суштини ништа посебно – да се ради о веома имућном човеку који је из света бизниса ушао у политику (што смо већ знали), да му је извесна адвокатска консултантска фирма понудила склапање легалног правног посла (што смо могли да претпоставимо да се догађа у пословној свакодневици особе која потиче из света бизниса), да је ,,богатство стекао учешћем у државним пројектима у Русији“ (што је свакако боље него да је богатство стекао нпр. учешћем у антидржавним пројектима у Србији у октобру 2000), те да је учествовао у пословима изградње Путинове палате и Олимпијског насеља у Сочију (што можда нисмо знали, али би могло да нас радује да се неко ко ужива такав углед у руском државном врху сада налази у Влади Србије). Можда најконтроверзнију тврдњу КРИК-а – ону о наводној мрежи Поповићевих офшор компанија по ,,пореским рајевима“ – повукао је сам КРИК, правдајући се да они то никад нису тврдили. У мору злонамерних нагађања које ,,новинар“ КРИК-а Стеван Дојчиновић из свега наведеног извукао, једну констатацију треба издвојити као главни мотив покретања читаве хајке:

,,Његова Српска народна партија основана 2014. заговара ближе односе Београда и Москве и противи се придруживању Србије Европској унији. Осим тога своју пословну империју Поповић је изградио управо у Русији. […] Није јасно како је Поповић добио министарско место, с обзиром да се залаже против чланства Србије у ЕУ – што је приоритет Владе Србије.“

Извор: СНП

Ако то није јасно Стевану Дојчиновићу, сасвим сигурно је јасно његовим менторима из ЦИА и Вашингтона који ових дана на све начине покушавају да сломе обнову српског суверенитета убеђивањем да ,,не можемо седети на две столице“ – односно да се морамо одрећи Русије и безусловно се сместити у кажњеничку столицу атлантистичког Запада. Ненад Поповић, као оличење ,,руског крила“ у проевропској влади несумњиво представља особу која стоји на путу таквим амбицијама. При томе не треба правити лажне симетрије о томе како је Поповић као проруски политичар ,,страни агент у служби интереса Кремља“ јер је се данас самосталност Србије мери управо њеним односом према Русији. Што више Србија буде успевала да истраје у борби за очување својих пријатељских односа са Русијом, упркос свим притисцима из Вашингтона и Брисела, то ће више бити у стању и да истраје у борби за очување Косова и Метохије, Републике Српске, војне неутралности и других националних интереса.

Зато нападе на министра Ненада Поповића не треба посматрати само као нападе на једног политичара, па макар он био и министар, још мање као израз искрене тежње да се у српском друштву истражи и искорени корупција, него као нападе на слободу Србије, на њено право да самостално бира своје пријатеље, на њено право на сувереност.

Извор: Говори Србија

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ВЕЛИКА ПРЕДИЗБОРНА АНКЕТА ПОРТАЛА ГОВОРИ СРБИЈА: Када би избори били данас овако би изгледали резултати

Представник Русије у УН: Извештај Инцка србофобичан

ШИПТАРСКИ СПЕЦИЈАЛНИ РАТ: наркотицима трују српску омладину на северу Косова

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
29°
29°
Fri
30°
Sat
27°
Sun
26°
Mon