Kurir
Друштво Србија

КРИЈЕ ЛИ СЕ ОВДЕ ЈЕДНО ОД НАЈВЕЋИХ БЛАГА СРБИЈЕ? Легенда каже да га у овој пећини чува велика ЗМИЈА, а сведочења мештана су ЗАСТРАШУЈУЋА!

У бегу пред Турцима, деспот Ђурађ Бранковић склонио је благо Немањића у пећину испод старог града Соколице. Од тих дана, све до данас, трагачи за овим драгоценостима срећу се са застрашујућим појавама!

Ко не верује да велика блага чувају велике змије, да се улази у пећине сами затварају, а да похлепне људе стиже проклетство, нека овде престану са читањем и пређе на неку другу страну.

ЗАШТО ЈЕ ДО САДА ЋУТАО Крстајић открио велику истину о Матићу после које ништа неће бити исто

Осталима, испричаћемо легенду о највећем српском благу – и најбоље чуваном! – које је похрањено у пећини испод чудесне стене Соколице на планини Острици. До њега, верује се, могу доћи само одабрани. Можда се неко препозна…

На неких двадесетак километара од Чачка прострло се, разбијено у фамилије и засеоке, село Остра. Од њега води путељак уз планину Острицу, до на сам врх. Ту, на врху, угнездила се стена Соколица са које пуца поглед на непрегледно зелено пространство Шумадије. Ваљда због таквог, господујућег положаја, неки давни освајачи (Римљани?, Византинци?) око стене су подигли град од клесаног и збијеног камена, чији зидови су остали очувани до дана данашњег. У подножју града, са југозападне стране, налази се тесан улаз у пећину…

(ВИДЕО) ОВО ЈЕ НАЈЛУЂИ СРПСКИ ТРЕНЕР: ДИВЉАО КАО ВОЂА НАВИЈАЧА, ПА НАСМЕЈАО ЈАПАНЦА ДО СУЗА

А ту, у тој пећини, каже прича преношена с колена на колено хиљаду година, склоњена је од завојевача круна цара Душана и око ње, свуда уонаоколо, небројено благо – драго камење и златни предмети неописиве лепоте.

Змија спава око круне

Чедомиљ Мијатовић, ренесансна личност из друге половине 19. века, председник Српске краљевске академије, министар финансија и иностраних послова, човек који је одбио положај патријарха Српске цркве, књижевник и историчар, али и један од твораца Креманског пророчанства и страствени трагалац за благом Немањића, тврдио је да је ове драгоцености испод Соколице похранио деспот Ђурађ Бранковић, последњи баштиник старе славе српског царства.

Легенда каже да око круне Душанове спава необично велика змија. Да ли само легенда?

УЖАС НА ОНКОЛОГИЈИ: УМИРУ ГЛАДНИ, БЕЗ КЛИМЕ И УЗ МИШЕВЕ!

Радослав Игњовић из Мрчајеваца често одлази на Соколицу. Једном је на улазу у пећину нашао кашику од масивног сребра, тешку четврт кила, и поклонио је манастиру Вујанац, а пре неколико година срео се очи у очи са змијом чуварком.

– Црвена и црна и жута, дугачка око дванаест-петнаест метара, а глава јој као у овце… – прича.

Поред змије, благо чува и нека виша сила, па оне које на Соколицу доведе похлепа брзо стиже казна. Двоје археолога који су се осамдесетих година однекуд појавили у Остри и подизали неко камење у зидинама брзо су после тога погинули – он у Прељини, а она негде код Крушевца…

– Зато мене змија није дирала, само ме је гледала, па се окренула и отпузала… – каже Вигњевић.

– Узалуд трагачи копају – прича нам у дворишту своје куће, где се већ готово две деценије одржавају Међународни песнички сусрети. Благо ће се само дати ономе коме буде суђено да обнови углед и величину Србије, а до тада, сведочи, улаз у пећину све је ужи и ужи. Некад је коњаник могао да ујаше, сада једва човек да се провуче.

КАКО СУ САША И ДЕЈАН МАТИЋ ИЗГУБИЛИ ВИД: Ово је права истина!

Легенда о калуђеру

Драган Тодоровић, некада врсни београдски новинар, репортер, а сада пензионер у родном Чачку, о Соколици и Душановом злату написао је две књиге и снимио документарни филм. Он је екипу Курира повео на Острицу…

Неких седам километара ваздушне линије, на десетак минута ластиног лета од Соколице, налази се стари град Борач. Скупљајући грађу за књиге о благу Немањића, Драган Тодоровић забележио је имена људи који су улазили у пећине у Борачком кршу и излазили у Соколици и датуме кад се то збило. Један је дечак приповедао о дањем светлу у лагумима и злату које је тамо видео; а човек средњих година који је ушао у Соколицу и после седам дана изашао у Борачу од страве која му се видела и на лицу занемео је, до краја живота ни реч није казао…

НАЈПЛАЋЕНИЈЕ ЗВЕЗДЕ НА СРПСКОЈ ЕСТРАДИ! Цифре које ће разбеснети сваког просечног Србина

Пре две године, група мушкараца довезла се под планину у колима горњомилановачких таблица. Гледали су их мештани Остре како се натоварени руксацима пењу и неколико сати касније како безглаво, без руксака, трче низбрдо, престижући један другог.

– Шта су видели и од чега су бежали, нико не зна… – каже Тодоровић.

На начин својствен великим репортерима, док предишемо на врху Соколице, приповеда легенду о калуђеру Теодосију, који праћен чопором вукова крстари око пећине и разгони похлепне последњих седам-осам векова… а у вечерима уочи великих празника, могу се видети и он и њему верне звери како лебде над планином.

ХОРОР У ПАЛАНЦИ: Ножем КАСАПИО жену до смрти, ћерка слушала вриске!

Шта је од свега овог истина, а шта мит, предање, бајка?

Да калуђер и вукови лете небом, вероватно је лажа, али виђали су га људи како хода земљом, а дуга бела коса заплиће му се у грање…

Змија? Ако већ не Радослав Вигњевић, можда би убедљивији били они Горњомилановчани да су стигли да испричају, или онај сељак што је из земље изашао на борачкој страни – да је могао да каже.

БАКИР ИЗЕТБЕГОВИЋ: Додик у клин, ја у плочу! Нема аргумената за повезивање питања КОСОВА И РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ!

На крају крајева, Душанова круна! Негде мора да буде, зашто не у Соколици?

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ВИДЕО) НОЋАС ОБАВЕЗНО ГЛЕДАЈТЕ У НЕБО! Падаће СУЗЕ ЈЕДНОГ СВЕЦА! Ако видите звезду падалицу, ОВО ЋЕ ВАМ СЕ ДЕСИТИ

МЛАДИЋ ПОГИНУО У ДИРЕКТНОМ СУДАРУ: Тешка несрећа на путу Крагујевац – Рача

(ВИДЕО, ФОТО) ПОНОВО СКАНДАЛ У СЛАГАЛИЦИ: Продукција прекрстила град у државу! ГЛЕДАОЦИ У ШОКУ

ОРБАН ПРАВИ САВЕЗ ДРЖАВА: Србија важан члан

(ВИДЕО) У ЗМИЈСКОМ ЛЕГЛУ: Шпијун Сиријско-арапске армије направио тајни снимак базе џихадиста, ево шта је све видео

Извор: Kurir

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
20°
28°
Tue
29°
Wed
29°
Thu
30°
Fri