wikipedia.org
Регион

КРАЈ РЕГИОНАЛНЕ КОМЕДИЈЕ: Македонија више неће правити ,,античке“ зграде и споменике

Македонски министар културе Роберт Алађозовски рекао је да влада у Скопљу неће више трошити новац на пројекат "Скопље 2014", контроверзни подухват бивше владе Николе Груевског. Тај пројекат коштао је, до сада, Македонију више од 400 милиона евра.

,,Скопље 2014 је пројекат за који нећемо дозволити да се даље одвија или повлачи било каква финансијска средства“, рекао је македонски министар културе Роберт Алађозовски, наводећи да је радна група доставила елаборате за три споменика о чијој ће даљој судбини одлучити влада.

Елаборат обухвата споменик ,,Војник на коњу“ на главном градском тргу, композицију скулптура названу Мајка Тереза и кип Андона Јанева Косета.

(ВИДЕО) СНИМЉЕН ИНЦИДЕНТ У БОЛНИЦИ: Медицински техничари тукли ДЕЧАКА НА ШТАКАМА!

Према проценама, влада Николе Груевског је за пројекат ,,Скопље 2014″ потрошила више од 400 милиона евра и у потпуности променила изгледа главног града Македоније, изазивајући озбиљне полемике међу урбанистима, као и оштре протесте из суседне Грчке.

Да подсетимо, циљ овог контроверзног пројекта био је да се главном граду Скопљу да ,,класичнији“, односно ,,античкији“ изглед до 2014. године. Пројекат је покренут 2010. године, а састојао се углавном од изградње музеја и владиних зграда, те подизања споменика познатијим историјским личностима које својата македонска новоисторија. До краја пројекта је била планирана изградња око 20 зграда и преко 40 споменика.

Пројекат је од почетка подвргнут критици због изградње објеката у стилу националистичког историцистичког кича.

Извор: govorisrbija.rs/РТС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Одржана седница Бироа за координацију рада служби безбедност

НЕЧУВЕНО: Хрвати и Словенци краду туристе у сред Београда!

ЕУ увела ембарго на оружје Венецуели

Оставите коментар