Извор: sputnik.com
Свет

КРАЈ АНТОНОВА: Украјина покренула поступак ликвидације легендарног авио-произвођача

Украјинска влада је саставила специјалну комисију за руковођење процесом ликвидације чувеног авио-произвођача Антонов. Ова компанија је чувена још из совјетског периода, а њени познати продукти су авиони Ан-124 ,,Руслан" и Ан-225 ,,Мрија".

Влада је наложила заменику министра економског развоја и трговине Јурију Бровченку да руководи комисијом и постара се да у наредна два месеца ,,буду имплементиране мере којим ће концерн бити ликвидиран“, а дугови компаније бити исплаћени.

Према декрету који је украјинска влада објавила на свом сајту, комисија би требало да ,, у року од три месеца објави извештај о ликвидацији“ и уручи га Министарском кабинету.

Украјинска влада је још прошле године одлучила да се ратосиља ове државне компаније када јој је наложила обуставу пословних активности са Русијом. Одлуку је обелоданио бивши премијер Арсениј Јацењук, што је Москва описала као политичку одлуку. Последица тога било је замрзавање свих руско-украјинских пројеката.

Антонов и руска Уједињена ваздухопловна корпорација (Объединённая авиастроительная корпорация – ОАК) су 2010. склопили споразум о успостављању заједничке компаније. Договор је подразумевао сарадњу у маркетингу, продаји, дизајну и производњи војних, цивилних и транспортних авиона, као и сарадњу на пољу модификације и модернизације постојећих модела Антонова.

Антонов Ан-225 ,,Мрија“, извор: sputnik.com

Основан у Новосибирску 1946. као строго тајни совјетски биро за авиоинжењеринг, Антонов се преселио у Кијев 1952. Производио је путничке, транспортне и авионе специјалних намена.

Најпознатији производи компаније су гигантски транспортни Ан-124 ,,Руслан“ и Ан-225 ,,Мрија“. Ан-225, иначе највећи авион на свету, је прављен за ношење совјетског свемирског шатла ,,Буран“ у орбиту. Антонов је иначе прошле године Кини продао лиценцу за производњу овог авиона. Планирано је да први кинески Ан-225 полети у првој половини 2019. године.

Извор: Говори Србија

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Украјинци гранатирали сами себе

Венецуела: Терористички напад у војној бази (ВИДЕО)

УПОЗОРЕЊЕ МЕТЕОРОЛОГА: Паклену врућину ноћас смењују олује и град

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
29°
Fri
30°
Sat
29°
Sun
27°
Mon