pixabay.com
Политика Србија

КОСОВСКА ДРАМА! УДАР НА СРБЕ НЕ ПРЕСТАЈЕ: Залијхе на КиМ на измаку, несташица млека, хлеб све скупљи!

Залихе намирница на северу КиМ на измаку, на југу покрајине српске радње затворене. Рафови празнији, цена уља повећана за 30 динара.

НАСТАВЉА СЕ ШИПТАРСКИ ТЕРОР: Срби заустављени на Јарињу, једној жени позлило, Албанци им отели документа

Страхови да ће на северу Косова рафови са основним намирницама ускоро остати празни, после одлуке Приштине да уведе царинске баријере, нису били безразложни. Залихе хране су на измаку, а посебно је узнемиравајућа ситуација с производима са краћим роком употребе који су свакодневно стизали из централне Србије.

Већ се осећају несташице млека, јогурта и павлаке. С друге стране, цене расту из дана у дан. У срединама јужно од Ибра, српске продавнице су затворене, јер власници своју робу склањају од приштинских инспектора.

Преко Мердара у петак није прошао ниједан камион са српским производима, а на осталим прелазима било је од седам до девет шлепера. Пре одлуке Приштине да подигне таксе, најпре за десет, па за сто одсто, свакодневно је на Косово улазило између 70 и 100 камиона робе. Чак и они српски произвођачи који су хтели да плате додатне намете, нису успели да прођу.

(ВИДЕО) ВОЗИЛА КФОРА НА ПУТУ ЗА МИТРОВИЦУ: Американци, Французи и Мађари се запутили на север Косова

На рафовима свих продавница широм Косова, српски производи чине и до 80 одсто асортимана. Откако је на административним прелазима спуштена рампа за робу из централне Србије, млеко је поскупело 15 динара за литар, а зејтин 25 до 30 динара.

Како косовским пекарима чак 90 одсто пшенице стиже из Војводине, поскупео је хлеб широм Косова. За векну се сада тражи барем 50 центи. У срединама на југу КиМ, ситуација са снабдевањем је још алармнатнија, јер српске продавнице не раде.

Тако су у Клокоту, на пример, затворене све српске трговине, јер власници не желе да чекају да им инспектори одузму робу.

Министар трговине Расим Љајић каже, за „Новости“, да је испорука робе на Косово практично заустављена:

МИЛИЦА ЂУРЂЕВИЋ СТАМЕНКОВСКИ: Ово су главни циљеви упада Албанаца у Косовску Митровицу

– Изузетак су спорадичне испоруке робе која није под приштинским „санкцијама“. То су међународни брендови који се производе у Србији. Међутим, и пласман њихове робе је доведен у питање јер Приштина тражи да им на декларацијама пише „дистрибутер за Републику Косово“. У јужном делу Косова, инспекција контролише декларације на производима, а ако на њима нема ознаке „Република Косово“, роба се скида са рафова. Кампања која се води на Косову, против производа из Србије, оставиће дугорочне последице на трговину између централне Србије и Косова, чак и када се ове бесмислене таксе укину.

И први човек Привредне коморе Србије Марко Чадеж сматра да ово штети не само нашој економији, већ и економији Косова и читавог региона:

Из ПКС су у петак упозорили и да су мере Приштине створиле погодно тле за манипулације:

(ВИДЕО) Борко Стефановић нападнут у Крушевцу

– Отвара се простор за сиву економију, кријумчарење и шверц.

Немачко-српска привредна комора (АХК Србија) сагласна је са ставом високе представнице ЕУ Федерике Могерини и осуђује очигледно кршење ЦЕФТА споразума, изазвано одлуком привремене владе Косова о повећању таксе.

Рампа за новине и са таксама!

ТЕРОР ТЗВ. КОСОВСКЕ ПОЛИЦИЈЕ НАД НОВИНАРИМА: Зауставили српске репортере због „прекорачења брзине“, па их послали у Звечан!

Ни у петак на КиМ није било српске штампе. Звездан Михајловић из фирме „КиМ Беоколп“ каже да косовски цариници на административном прелазу Јариње нису дозволили пролазак дневних новина због наводно нерегуларне документације.
Михајловић каже да су претходне ноћи, око три сата, дистрибутери били на прелазу Јариње са потребном документацијом и фактурама са рабатом и да су цариници тражили да плате таксу од 100 одсто на комплетан износ штампе:
– Пристали смо да платимо, али су онда као изговор да нас не пусте нашли да је адреса на којој је регистрована фирма Северна Митровица, а да, како тврде, по уредби Владе Косова фирма мора да се води на „Републику Косово“.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ИСА МУСТАФА КРИТИКУЈЕ ХАРАДИНАЈА: Пореске мере према Србији популистичке, НИСТЕ РАЗМИШЉАЛИ О ПОСЛЕДИЦАМА!

ХИСТЕРИЈА У ПРИШТИНИ СЕ НАСТАВЉА Вучић упутио жестоку поруку Албанцима

(ВИДЕО) Како је Лавров засмејао целу салу

(ВИДЕО) ЧЕКИЋЕМ РАЗБИЛИ ПРОЗОР И УПАЛИ У ЗЛАТАРУ: Нису рачунали да ће их радници дочекати са САБЉАМА!

novosti.rs

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
11°
13°
Thu
15°
Fri
18°
Sat
21°
Sun